8 entry daha
  • başka bir alıntı, bu da ilginç:

    materyalist

    bildiğiniz gibi dünya kendi ekseni etrafında genel olarak bakıldığında giderek yavaşlayarak dönmektedir. bu yavaşlama o kadar yavaş olmaktadır ki, kolay kolay hissetmek mümkün değildir. ancak ne olursa olsun, var olduğundan beri dönmeyi sürdüren gezegenimiz sebebiyle geceler ve gündüzler oluşur.
    dünya üzerinde şu anda ekvator üzerindeki herhangi biri saatte 1674.4 kilometre hızla dönmektedir. diğer yerlerde de bundan biraz daha az olmak üzere, neredeyse tamamen aynıdır. bu dönüşü hiçbirimiz hissetmeyiz; bunun sebebi atalettir. bunu, sabit hızla giden bir arabanın içerisinde, gittiğinizi hissetmemeniz gibi düşünebilirsiniz. araç birden yavaşlayacak olsa, işte o andan itibaren gittiğinizi hisseder ve ileri doğru fırlarsınız. işte buna sebep olan şey, fiziksel bir değişken olan atalettir.
    dünya bir anda duracak olsaydı, üzerindeki her şey, o andaki dönüş hızıyla (saatte yaklaşık 1600 kilometre hızla) doğuya doğru fırlardı; çünkü dünya batıdan doğuya doğru dönmektedir. bu hız, dünya'nın çekim alanından kurtulmaya yeterli değildir, bunun için 40.000 km/h gibi bir hıza ihtiyacınız vardır. ancak yine de, siz de dahil olmak üzere dünya'ya bağlı olmayan her şeyin (ve hatta olanların da parçalanıp kırılarak) 1600 km/h hızla bir yöne doğru fırlaması, muhtemelen her şeyin, en azından bizim sonumuzu getirirdi. okyanusların bütün olarak, 1600 km/h hızla bir yöne doğru fırladığını bir düşünün!
    böyle bir durumda tek avantajlı olacak olan, kutup noktalarında duran kişiler olacaktır. zira bu bölgelerde dönüş hızı sıfıra yakındır ve dünya bir anda duracak olsa, buradaki kişiler bunun farkına (belki de) varmazlardı bile.
    bu durumda olacak şeylerden bir diğeri de, 1 günün 365 gün sürecek olmasıdır. biraz kafa karıştırıcı, biliyoruz; ancak şu anda 1 günün 24 saat olma sebebi, dünya'nın bir noktasının, dünya etrafında bir tur atarak aynı noktaya gelme süresinin 24 saat olmasındandır. eğer dünya duracak olsaydı, bir noktanın güneş'e göre dünya üzerinde aynı noktaya gelmesi tam 365 gün sürerdi, yani 1 yıl! bu da, dünya'nın yarısının yılın yarısı boyunca pişmesi, diğer yarısının ise donması anlamına gelir. şu anda ısınma ve soğuma için çok fazla zaman olmadığı için, dünya üzerindeki pek çok insan ortalama 14 santigrat derecelik bir hava sıcaklığında yaşamaktadır (sürekli soğuk ve sürekli sıcak olan bölgelerde yaşayanlar haricinde). ancak dünya dönmeyi durdursaydı, güneş alan tarafı yüzlerce gün güneş alacağı için aşırı ısınacaktı; karanlık tarafsa aşırı soğuyacaktı.
    dünya'nın durmasının bir diğer etkisi de, gezegenimizin bir küremsi olmak yerine, neredeyse tam bir küre olmasına neden olacaktı ve bu değişim oldukça yavaş yaşanacaktı. çünkü şu anda gezegenimizin ekvatorda şişkin, kutuplarda basık olmasının sebebi, kendi etrafındaki dönüşünden dolayı oluşan merkezkaç kuvvetidir. bu kuvvetin gezegenin şeklini değiştirecek güçte olması, ne demek istediğimizi anlatıyordur.
    gezegenimizin dönememsi durumunda yitireceğimiz bir diğer şey de, mevsimler olacaktı. artık gezegenimizin yaklaşık 23.5 derecelik eğimi bir anlam ifade etmeyecektir. elbette, güneş'in geliş açısından ötürü yine kutuplar ve ekvator olacaktır; ancak şu anda bildiğimizden farklı olacaktır ve mevsimsel değişimler yaşanmayacaktır.
    neyse ki, normal şartlar altında hiçbir zaman böyle bir şeyi yaşamayacağız. fizik kuralları gereği gezegenimizin bir anda durması gibi bir durum asla söz konusu değil. ancak dışarıdan çarpacak devasa bir gök cismi, bu dönüşü durduracak kadar enerjiye sahip olabilir; ancak zaten böyle bir çarpışmada endişeleneceğiniz son şey gezegenin dönmeyi durdurması olacaktır. tabii endişelenmek için yeterli vaktiniz kalırsa...
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap