1725 entry daha
  • içi boş tartışmalar dönmüş bu oyun için. hem dota 2 hem de league of legends oynayan biri olarak bir kaç şey söylemek istiyorum.

    öncelikle dota ve dota 2 arasındaki ayrımı yapmak lazım. sanıyorum ki arkadaşların dota diye kastettiği şey dota 2. league of legends 2009 yılında küçük bir yapımcı tarafından betası sunulan bir oyun. o zaman için oldukça yavan grafiklere sahip ama yapımcılar tarafından geliştirileceğine dair yüksek vaatler verilen bir oyun. çıkış sürecinde yaşanan olaylardan bahsetmeye gerek yok. bir çok dota ve league of legends oyuncusu yaşananların ve kimlerin suçlu, kimlerin haklı olduğunun bilincinde.

    bununla birlikte oyunların yapımcılarını göz önünde bulundurmak lazım. bugün teknoloji ve oyun dünyasıyla ilgili çok çok az fikri olan bir insan dahi riot'un mevcut şartlarda valve ile ne teknik altyapı ne de komünite yönetimi konularında başa baş yarışabilmesinin kolay kolay mümkün olmayacağının farkındadır. valve; çevrimiçi dijital oyun konsolu sahibi, half life ve counter strike gibi önemli oyun ve modların yayımcısı ve geliştiricisi çok yönlü ve büyük bir şirket. riot ise her ne kadar dünyanın en çok oynanan oyunu olsa da sonuçta f2p olan bir moba sahibi; 4 yıldır gelişme aşamasında olan bir şirket.

    yine önemli olan noktalardan biri de http://www.riotgames.com/careers şu linkten görüleceği üzere şirketin hala 100'den fazla çok önemli pozisyonda açığı olduğu. bu elbette şirketi belli başlı konularda mazur görmek için tek başına yeterli bir sebep değil. ayda 30 milyon hesabın online olduğu ve oyun oynadığı**, en büyük benim diyecek oyun firmasını bile oldukça zorlayacak büyük bir trafiği yönetmek zorundalar.

    riot, mevcut koşullarda gelir kaynağının büyük bir kısmını hala server iyileştirmesi ve tüm dünya üzerinde temsilci kurumlar açmak için kullanmak zorunda. 5 kıta üzerinde oldukça yaygın bir şekilde oynanan oyun için, 4 yıldır gelişme aşamasında olan bir şirketin en büyük sorumluluğu 100 milyona yakın kullanıcı adı olan bir komüniteyi yönetmektir. takım oyunu tabanlı mobalar için oyuncu topluluğunun arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, oyun mekaniklerinin iyileştirilmesi ile birlikte en büyük öncelik. riot'a ulaşan milyonlarca feedback içinde en çok yakınılan iki konu; topluluk içi sorunlar ve oyunda mevcut olan bir çok çeşitli bug.* topluluk içi sorunlarla moderasyon kısmı için harcanan büyük bir kaynak sayesinde o veya bu şekilde mücadele edebiliyor olsalar da bug'lar konusunda hala bir çok sıkıntı mevcut. hem riot hem de bu konu hakkında uzman olan bir çok kişi bir çok kez, bazı bug'ların oyunun kodlanması sırasında yapılmış çeşitli hatalar ve database sorunları nedeniyle mevcut olduğunu ve teknik eleman ve alt yapı eksikliği sebebiyle kısa vadede kalıcı bir çözüm bulunmasının çok da mümkün olmadığını belirttiler. bunlarla birlikte morello; bir kaç gün önce 4.sezon için oyunda çok uzun süredir var olan bugların giderilmesi, oyunun hem kozmetik hem mekanik olarak çeşitlendirecek ve uzun süredir düşünülen bir çok değişiklik için çalışmalara başlanıldığını belirtti. umarım teknik eleman ve alt yapı eksikliği bu konularda iyileşme sağlanacak şekilde giderilmiştir.

    biraz da topluluktan bahsedelim. şunu açıkça söylüyorum; league of legends oyuncuları hem oyunun kendisini hem de riot'u en çok eleştiren kitle. bu konuların başını daha önce de söylediğim gibi topluluk içi sorunlar ve mevcut bug'lar çekiyor. server stabilitesi ve lag konusunda hem oyunun kendi forumlarında hem de dünyaca ünlü forumlarda açılan başlıkların haddi hesabı yok. sorunlar 1 hafta içinde düzelse de yeni patch ile birlikte yeniden başlıyor. bu şartlar altında oyunun kozmetik yönünden çok server iyileştirmeleri için kaynak harcamalarını makul görmek lazım. hatta oyunda kozmetik yönde yapılan her bir çalışmada bir çok oyuncudan server ve bug sorunları tam olarak giderilmeden bu tip harcamalar yapılması konusunda tepki geliyor ki oldukça haklılar. tüm bu eksilere rağmen, oyun hala büyük tunuvalar yapılabilecek şekilde dengeli ve bir çok insan riot'un mevcut sorunları gittikçe azaltacağı konusunda umutlu. neticede topluluğun geliştiriciye olan güveni önemli ve bunu kolay kolay yakalamak da mümkün değil. bu güvenin oluşmasında, riot çalışanlarının ellerinden geldiğince sorunlarla ve sorunların sahibi kişilerle birebir ilgileniyor olma çabasının da etkisi çok büyük.

    biraz da grafik konusuna değinmek istiyorum. öncelikle şunu belirtmek lazım; moba oyunlar için grafik önemli bir parametre sayılabilse de adventure, rpg veya fps oyunlarda olduğu kadar önemli bir yapı taşı değildir. starcraft 2 en iyi grafiklere sahip olduğu için en çok oynanan strateji oyunu değil. tabi bunu söylerken league of legends'in diğer mobalardan mekanik olarak çok üstün olduğu için en çok oynanan oyun olduğunu söylemiyorum. bu biraz da oyunun çıktığı dönem ve piyasadaki boşluğu doldurması ile ilgili.

    oyunun 5v5 haritası olan summoners rift şu an oyundaki en eski harita. hala çok eski görsel öğeler içeriyor olsa da* 2.sezon ve öncesinde yaşandığı söylenebilecek olan renk kirliliği 3.sezon ile büyük ölçüde giderildi. 1 ve 2. sezon oyun içi videolarına bakarak farkı görmek mümkün. tabi bu durum haritanın artık günümüz estetik şartlarına uygun bir hale getirilmesinin gerekli olduğunu değiştirmiyor. işte bu konuda yine oyuncuların riot'a güveni tam. bunu hem dominion hem aram hem de 3v3 haritasında yapılan görsel yenilemelere bakarak söylüyoruz. ayrıca son 1 yıl içinde çıkan şampiyonların hem animasyon hem de görsel açıdan yenilikçi olması bu güvenin oluşmasında önemli bir referans. yine oyun içindeki mekanik bir takım eksikliklerin ve sorunların giderileceğini de yeni şampiyonların kitlerine ve eski şampiyonların rework'lerine bakarak güvenle söyleyebiliyoruz.

    eski 3v3 haritası; http://images.gamestar.de/…/bdb/2359366/944x531.jpg

    yeni 3v3 haritası; http://www.team-dignitas.org/…sted_treeline_map.jpg

    yeni aram haritası; http://riot-web-static.s3.amazonaws.com/…oterss.jpg
    http://wac.7725.edgecastcdn.net/…wling-abyss-02.jpg

    eski aram haritası; http://i.imgur.com/ystnhwr.jpg?1

    bunlarla birlikte biraz arama yapılarak görsel olarak kaydedilen gelişmeyi görmek mümkün. daha önce de söylediğim gibi bu oyunu insanlar grafiklerine aşık olduğu için oynamıyor. grafiklere çok önem veren bir oyuncu moba oynamaz zaten. pvp olarak oynanabilecek ve görsel açıdan daha çok şey vaaden bir çok strateji ve takım oyunu var.

    kendimce özet; oyun geliştirilmek istenen ve gelişen bir oyun. oyuncu kitlesi her ne kadar dost canlısı olmasa da körü körüne koyunluk yapan bir kitle değil. 4 yıldır yaşananlara bakarak oyunun ve şirketin gelişeceğine olan inanç tam. bu oyun belirttiğim eksiklerine rağmen oldukça rekabetçi ve sağlam bir oyundur. bırakın da insanlar istedikleri sevdikleri oyunu oynasın. hatta bence hem dota 2 hem lol oynasın.

    mekaniklere hiç girmedim. o iş biraz da özel mesaj işi. şunu da belirtmek istiyorum; dota 2 ve league of legends mekanik açıdan oldukça farklı oyunlardır.

    iyi oyunlar, iyi eğlenceler. her ne oynuyorsanız.
6083 entry daha
hesabın var mı? giriş yap