50 entry daha
  • bir çok iyi ve bir kaç kötü izlenimle beraber nihayetinde güzel bir balayı geçirdiğimiz adadır. her şeyini objektif bir şekilde yazmaya çalışayım.

    - default olarak pis demeyeyim ama bakımsız bir ada. siz içindeki bakımlı oteller, restoranlar, spalar, butikler, plajlar ve tesisler arasında mekik dokurken, kafanızı çevirdiğiniz her yer fakirlik içinde. yanlış anlamayın güzel vakit geçireceksiniz ancak o güzel vakitlerin arasında yolda geçirdiğiniz zamanlarda neredeyiz amk demeniz olası. adada 1-2 yer hariç duble yol yok. genelde kaldırım yok ya da delik deşik mesela.

    - 5 yıldızlı hotellerin çoğu nusa dua ve jimbaran'da yani adanın sakince güney bölümünde. adanın gece hayatı ve shopping districtlerinden uzak kalıyorlar, haberiniz olsun.

    - her köşede, evin ya da dükkanın önünde ya da yol kenarlarında tanrılarına hediye tabakçıkları bırakıyorlar muz/palmiye yapraklarından. tabağın içinde öncelikle pilav, çili sos ve kokulu otlar, yer yer şeker ve hatta hiç de az olmamak kaydıyla sigara, djarum falan paylaşıyorlar tanrılarıyla. neyse diyip geçiyoruz. ancak geçtiğimiz her yerde yola devrilmiş ezilmiş adak tabakları bulmak da can sıkıyor. her yer yaprak, her yer pilav. tamam arkadaş pirinciniz bol da, bu da ziyanlık yani.

    - ağır kokulardan hazzetmeyenlerin ilk 1-2 günü, özellikle taksilerde burun travması içinde geçebilir. hayır taksiciler kokmuyor, olay o değil. pilavlı tabaklar hemen her taksinin içinde de var. tata ta taaa!

    - burada aleyküm selam parayla. havaalanı girişinde bagajı kontrol edecek zannettiğiniz adam bagajınızı taşıyıp zorla bahşiş ister. bir club'a girdiğinizde boynunuza hojgeldiiin diye bişi asarlar, misafirperverlik zannederken sen adam zorla bahşiş ister. taksimetre açmayan taksicilere zorla açtırmak ya da hayvan gibi pazarlık yapmak sünnet değil farzdır. faturalı çalışmayan tüm mağazalarda da aynı pazarlık mantığı geçerli.

    - sivrisineklere dikkat. off sinekkovar alın gitmeden ya da gidince. bol bol sıkın. özellikle adanın iç kesimlerini gezerken. dengue fever tur şirketleri bahsetmese de yaygın bir hastalık. ya da benim gibi daha hafif ve tanımlanamayan ama dinmeyen ateşle hastanelere yatıran ve 2 günde düzelen hastalıklar da mevcut. sineklerin geneli esasen bizim maraba sivrisineklerden, biraz kaşınıp geçiyor ama bazen fazla 'şanslı' olabiliyorsunuz. bu gibi durumlarda bimc mükemmel bir hastane. gözünüz kapalı güvenebilirsiniz.

    - yerel yemekler uzakdoğu tatlarına açık olanları güldürecek. ama uzakdoğudan anladığınız çin böreği ve suşi ise bir daha düşünün. curry, teriyaki, satay mantıkları, malay ve tay mutfaklarını seviyorsanız içiniz rahat olsun. tek nokta acıları. gavur gibi acı koyuyor namussuzlar. çoğu da öyle yok kremayla yok coco sütüyle yumuşatmadan, kütür kütür acı. acısız olsun diyebilir ya da acısız versiyonları tercih edebilirsiniz.

    - kuta ve legian sörf, alışveriş, gençlik ve gece hayatı merkezi. seminyak, adadan sıkıldığınızda kaçıp içinden çıkmamanız gereken küçük avrupa. jimbaran seafood dinner için. ubud gerçek bali kültürü, hissi ve el sanatları için. nusa dua'da otel ve su sporları dışında pek bir şey yok. denpasar'a sikseler girmeyin. hani türkiyenin merkez şehri ankara ya hani, kimisine boğucu sıkıcı gelir. hah bali'nin denpasar'ı da pek bi çorum. yozgat. kırşehir. bi de kalabalık. aman diyim. son olarak, kintamani'ye gitmeyin, haybeye ölen yarım gün olur. adadaki en sıkıcı aktivite açık ara.

    - az altta güzelleri yazıcam diye boyuna kötüleri yazmışım gibi olmuş, iyileri de yazayım. tanah lot, jimbaran, kuta ve uluwatu'da günbatımları harika. snorkelling, scuba kafaları on numara, denizi tropik, balık bol. her yer bali masajı her yer mayışmaca. çok ucuzlarına yüz vermemek kaydıyla tabi. efendim sonra sörf için dünyada daha iyi bir yer olmayabilir, hem öğrenmek hem de yapmak anlamında. çünkü ada tarihinde ölümlü hiç bir köpekbalığı saldırısı yok. tarihteki 2 minör saldırı da adanın esasen sörf mekkesi olmayan kuzey bölümlerinde. sörfçüler için bu gerçekten eşsiz bir nimet. avustralyalılar yaldır yaldır büyük beyazlardan kaçarcasına buraya geliyor sörf için. hızlıca öğrenip bolca coşabilirsiniz. daha turkuazımsı berrak deniz için lembongan adası sadece bir feribot uzaklığınızda.

    - bi daha gitsem kuta-legian-seminyak üçgeninde bir yerde kalırım diyorum da, yine de bilemiyorum. hem 5 yıldızlı otel yok gibi oralarda, hem de gürültü malum. bakımsız bir ülkedesiniz a butik hotelci dostlar. o nedenle bali'de 5 yıldıza bütçeniz yetiyorsa, macera aramayın.

    1.gün:
    - tc'den tur aldıysanız büyük ihtimalle nusa dua ya da jimbaran'da kalıyor olacaksınız. gidip otelinize yerleşin.
    - akşamüstüne kadar otelinizde plaj, havuz aktiviteleriyle dinlenin. fly fish ya da jet ski falan yapın.
    - akşam gün batımı için (gün batımı saatini öğrenin mutlaka önceden) jimbaran'da teba mega adlı restorana tur rehberinizle ya da taksiyle gidin. jimbaran'da her yer seafood bbq mekanı kaynıyor. bazısı iyi, bazısı çok kötü. teba mega ise bayağı iyi. karışık büyük seafood platter'dan balığı çıkartıp full kabuklu seçtiydik biz, epikti. ayaklarınız kumlarda ve gün batışı eşliğinde yediğiniz yemekte aklınız kalacak.

    2. gün:
    - şimdi biraz ubud hissiyatı almak zamanı. bu tur için önceden ya kendi rehberinizi ayırtın ya da bi taksici bulun sizi gün boyunca gezdirecek. taksicilerin hepsi çok meraklı tur yaptırmaya ve 35-40 dolar civarı sizi oradan oraya gezdirebilirler. ingilizcesi iyi birini de buldunuz mu yaşadınız.
    - batubulan kasabasında sabah 9 civarı barong dansı izleyerek güne başlayın.
    - oradan stone carving, wood carving, gold & silver üzerine yardıran köylere gidin. mas, celuk ve başka bişi daha olması lazım isimleri. stone carving iyi ama wood carving işleri hayatımda gördüğüm en inceci zanaat. mutlaka görmeniz lazım.
    - yol üstünde bir kopi luwak tesisi bulun, bu dünyanın en özel kahvesinin yapmını izleyin. dilerseniz satın alın.
    - ubud'da biraz gezinin, sonra ubud civarındaki batik ve painting atölyelerine gidin.
    - saati çoktan 1-2 yapmış olmalısınız. ubud'da bridges, naughty nuri's, dirty duck ya da güzel gördüğünüz başka bir bir restoranda yemek zamanı.
    - biraz daha yukarılara tırmanıp rice terraceların fotoğrafını çekin. içine tur da yapıyorlar ama yılan çıyandan ötürü istemeyebilirsiniz.
    - yol üzerindeki tegallalang köyü bir hediyelik eşya cenneti. ahşap bir köpekbalığı heykeli, pub tabelaları, didgeridoo ve bir kaç müzik aleti vs. aldık biz mesela. buradan ubud'dan aşağı doğru inebilirsiniz artık.
    - bali zoo'da night at the zoo programıyla günü tamamlayın. hayvan şovları, fil ve bir çok hayvanı ellerinizle besleme şansı ve gece vakti daha bir coşan hayvanlar içinde bir tur süper oluyor. bu bali zoo bölümünü önceden rezerve etmeniz lazım aklınızda olsun. tura yemek de dahil.

    3. gün:
    - sabah kahvaltıdan sonra pek çok yerde dünyanın ve asyanın en iyi su parkı seçilmiş waterbom'a gidin. hem çocuklar hem de koca çocuklar için tasarlanmış bu tesiste geçireceğiniz 2-3 saat ilaç gibi gelecek. o kadar aquapark gezerim, böylesi profesyonellikle yönetilen bir tesisi ilk defa görüyorum. dilerseniz yemeği de burada atıştırın.
    - öğle yemeği sonrası royal family temple
    - sonra maymunlarla foto çektirip besleyebileceğiniz alas kedaton yani kutsal maymun ormanı
    - sonra da adanın en poster mekanı. tanah lot tapınağında gün batımı. her tarafını gezmeyi, her tarafını fotoğraflamayı ve hava kararana kadar her noktadan her ana yüzlerce anı sığdırmayı ihmal etmeyin. çok güzel bir yerdesiniz.
    - sonra kuta'ya geçip five monkey's restoranda birer burger gömün.
    - geceyi sky garden lounge adlı yörenin en önemli gece klubünde birer içki içip, hatta nargile tüttürerek tamamlayın. dress code yok, tişört şortla gayet girersiniz.
    - sky gardenın hemen sol tarafı ground zero. 2002 patlamasının olduğu yerin anıtı. bir saygı duruşunda da siz bulunun.

    4. gün:
    - yine biraz pre-booking isteyen turlarımız var bugün. ama gün deniz günüdür.
    - turtle adası, glass bottom boat ve snorkelling içeren turlar ya da diving turları ile ister keyif çatabilir ister ders alabilirsiniz. bu turlar nusa dua civarında genelde. broşürleri de otelde mevcut.
    - scubadan çekinenleri ocean sea walker'a da alabiliriz. hatta dilerseniz gaza gelmişken hepsini yapın. astronot kaskı içinde şnorkelsiz, kafanız kuru kalarak nasıl mercan yaşamı izleriz sorusunun cevabını ocean sea walker'da almak mümkün.
    - öğleden sonra için padang padang, balangan ve dreamland plajlarında keyif çatın, yüzün, dalgalara kendinizi bırakın.
    - uluwatu'da gün batımı zamanı olmak gerek. tapınak ve kecak dans şovu kültürel ambiyansınızı tamamlayacaktır. buranın maymunları agresif. o yüzden kafada gözlük-şapka, elde sallanan bişi yok; cep karıştırmak da yok.
    - sonra vaktiniz kalırsa nusa dua'ya dönüp bumbu bali restoran'da adanın en iyi balinese yemeklerine şapka çıkarın.

    5. gün:
    - surf zamanı!
    - sabahtan kutaya gidin rip curl ya da pro surfer okullarından öğlene kadar 2,5 saatlik bir dersi önceden ayarlamış olun.
    - sonra kutada bir yemek molası ve biraz turlamaca. akabinde ister üst seviye derslerle ister deneye yanıla sörf yapmaca. gün batımına yaklaşana kadar bayağı eğleneceğiniz kesin.
    - gün batımı zamanı! ister kuta plajında elinizde bira top oynayanları izleyerek, ister de seminyak tarafına kısa bir taksi turuyla potato head beach club'da bir kokteylle güneşi batırın.
    - sonra seminyak'ın avrupai butiklerinde gezip alışveriş yapın.
    - akabinde yemek için bali'nin (kalabalık anlamında) nusr-et'i olan ultimo restaurant sizi seminyak oberoi street'te bekliyor olacak. bali yemeklerinden tam sıkıldığınız noktada harika pizza ve makarnalar ve tam bir bebiş olan taze istiridyeler ile nirvanaya varın. bali'deki favori restoranım burası. üstelik türkiyede fraksız girilemeyecek kalitede yemekler yapan bir restoran olmalarına rağmen, fiyatları gayet uygun. ve yine şort tişört girebilirsiniz.

    6. gün:
    - nusa lembongan turu. kristal sular. tüm gün şnorkel, yüzme ve dalma. bali'de eksik olan her şey kişi başı yaklaşık 100 dolara yakına patlasa da burada sizi bekliyor olacak.

    7. gün (opsiyonel):
    - gili trawangan turu. yukarıdaki turun bir benzeri. tek farkı, gili tam anlamıyla çılgın bir parti adası. müslüman olan lombok'a bağlı olmalarına rağmen.

    daha fazla günler:
    besakih temple, ulun danur temple, rafting turu, daha fazla dalış, daha fazla surf, fil safarisi, shark feeding turu ya da sadece otelde dinlence.

    son sözler:
    - bazılarının ingilizcelerini anlamak sıkıntı. oldu ki bindiğiniz taksinin şöförü nal çıktı. yav he he diyin, ya da ingilizceniz zayıf numarası yapın. muhabbeti iyi olanlarla biz sonradan full gün tur bile yaptık.
    - yüksek ihtimal lisanı, insanları, müziği ve kültürüne ait hissedemeyeceksiniz. ama hepsinin içinde güzel parçalar bulmak işten değil.
    - yolda yürürken en çok ihtiyacınız olan 3 kelime selamat datang falan değil; no thank you! üzerinize saldıran satıcıları jedi kılıcı misali sektirerek savuşturacaksınız böylece.
    - en ünlü yerel yemekleri babi guling (şişte süt domuzu), nasi goreng (kızarmış ve sebzeli pilav), bebek goreng (kızarmış crispy ördek) ve bbq ribs. yemek manyağı olmama rağmen hiç birinin tarifini almaya kasmadım. ancak tavuk ve balık kıymasından yapılıp şiş yerine lemongrass'a sarılmış sataylar yüzünden resmen kilo aldım. yediğim en güzel şeyler arasındalar.

    sözün özü:
    - pıtı pıtı, bıcı bıcı balayı için en verimli yer değil. gez gör koştur balayı ve tatiller için çok ideal. partilemek ve sörf içinse dünyanın en iyilerinden olduğuna eminim. bütçe sıkıntınız yoksa ama trilyoner de değilseniz size sözün özü 1 de hotel önereyim. royal pita maha. imkanınız varsa mutlaka bir gece de olsa kalın. hayatınızdaki en güzel gecelerden olabilir.
236 entry daha
hesabın var mı? giriş yap