8 entry daha
  • biraz gecikmeli de olsa, yazayim: can dundar'in gezi direnisi ve gdansk eylemi arasinda kurdugu iliski bi yandan dogru, bi yandan ise yalnis. oncelikle, eninde sonunda solidarnosc kurumsal yapiydi ve sonradan walesa onderliginde iktidara gelmisti dahi diyebiliriz. bu demek oluyor ki, sendika politikasini belirleyen basat gucler hakim olmustu surece. dogal olarak.

    ancak gezi direnisi icin, ortaklasmis taleplerden soz etmek mumkun ancak ortak hedefler bulunmadigindan olasi biricik aktor cok zor gorunuyor. hatta olmamasi gerekir bi yandan. taksim dayanismasi da bunu tek basina gerceklestiremez. ulke capinda bi platform olma potansiyeli yok ve olamazdi. buradan dogruyu tanimlayabiliriz: heterojenlik. bugunku milliyetcisinden tut sosyalistine, anarsistinden tut liberaline, muslumanindan escinseline, video oyun manyagindan efsanevi nesle coook genis bi kesmi kapsiyor mesela gezi direnisi. evet, yer yer aleviler one cikmiyor degil ve kivilcim zaten kent-cevre noktasinda cakildigindan belirli talepler var ancak koordinasyon oldugunu soylemek de zor.

    dile kolay, solidarnosc 10 milyonluk uyeyle en buyuk gayriresmi sendikaydi. gonul isterdi ki, industrial workers of the world tarzi yapiya sahip olsun.. neyse olan olmus, napalim. gerci hangi "buyuk" sendika oyle ki? 10 milyonluk eshasin tumunun "cia gudumlu" oldugunu ilan etmek garip. cunku liberalinden katolik sagcisina, sovyet karsiti solcusundan prometheizm hasretcisine, benim neyim eksik lancilikten mutesekkil bu sendika.. ayrica kronik stalinist tarih yaziminin ezberiyle antisemitist damar bulmak zahmetsiz gelebiler ancak gezi direnisi icerisinde cok nadir bulunan anti-kurt egilimden fazlasi oldugunu zannetmiyorum.

    kaldi ki, sendikanin onculu kor'un (komitet obrony robotniko) kurucusu ve sendikada onemli yeri olan adam michnik bi yahudiydi ve mieczyslaw maczar donemindeki "resmi" antisemitizm zamaninda ve '68 ogrenci hareketinde politiklesip enerjisini buraya aktaran bircok yahudi vardi. elbette hukumet kanadindan ve katolik asiri sagcilarindan tepkiler/karalamalar gelmiyo degildi. bu arada idris naim sahin "komunist" maczar'in tek kitabini bol bol okumus olmasin, biyografisini duvara asmasin? ne dersiniz?

    velhasili kelam, ne liberal/muhafazakarlar gibi sofu ozgurlukcu ne de ortodoks solcular/stalinistler gibi gerici olarak adlandirilmalidir. gunumuz ile kosutluk kurulabilir, ancak farklar da onemlidir tabii. ote yandan akillara su soru gelebilecektir: sovyet sistemini sol komunist cizgiye cekebilir miydi? hayir, kosullar yoktu bikerem: hedefleri gectim, talepler sertce bastirilmasinin yani sira -tekrar edelim- dogu bloku'nda tek askeri diktatorluk haline gelmisti polonya. ayricana "koksuz" bi resmi parti mevcuttu; zira pilsudski'ye ve fasizm'e direnmis polonya komunist partisi liderlerinin tamami buyuk temizlik'te infaz edilmisti!
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap