30 entry daha
  • bu filmi blu-ray üzerinden bir kişi olarak kimi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum; blu ray vurgusunu neden yaptığımı da az aşağıda anlatıyorum.

    gönül isterdi ki abd'nin ırak'ı işgali hakkındaki bu film çok daha önce çekilebilsin, ancak şunu da biliyoruz ki böylesine büyük ve dramatik olayların soğuk kanlılıkla değerlendirilebilmesi için en az bir on yıl gerekiyor; çok uzağa gitmeyelim, kendimizden bakalım, 80 darbesi ile daha şurada yeni üç dört yıldır yüzleşmiyor muyuz, neredeyse otuz sene sonra yani. o yüzden film her ne kadar geç de çekilmiş olsa bence abd'nin ortadoğu'daki askeri varlığı devam ettikçe içeriği sürekli güncel kalacaktır.

    ikinci olarak, filmin senaryosu, 2006 tarihli, imperial life in the emerald city isimli gerçek kitaptan alınma; yukarıda da değinilmiş detayına girmeye gerek yok ancak abd'de çok etkili olmuş, satmış ve ödül almış bir kitap bu; kitabı okumadığım için değerlendiremeyeceğim ama filmin oldukça objektif olduğu konusunda kaniiyim.

    buradan blu ray meselesine geliyorum; disk içerisinde dört ayrı kısa bölüm var, filmin ardından bunlar da izledim; filmin çekilme sürecine ilişkin bu bölümlerde matt damon ile paul greengrass ile yapılmış söyleşiler de mevcut; ancak asıl söylemek istediğim başka bir şey; adamlar filmi çekerken gidip ırak'ta savaşan ve özellikle kitle imha silahları ile byolojik ve kimyasal savaşları arayan, filmde gösterilen ekiplerden askerler bulmuşlar ve filmin her aşamasında onlardan çok detaylı bilgi almışlar. zaten bunlar filmin yapım hikayesinde detaylı olarak anlatılıyor; özellikle filmde asker olarak rol alan kişilerin çoğu emekli gerçek askerler. filmde figüranlar değil, gerçek askerler oynuyor.

    bu gerçek askerlerden bir tanesi, lider olan özellikle önemli, çünkü adam diyor ki ben bu filmin çekilmesine yardımcı olmak istiyorum çünkü düz asker olarak, ırak'ta görev yaparken, kandırıldığımı anladım; politikacılar halkı yalan haberler ve medya ile kandırıp bizleri oraya başka amaçlar için gönderdi; arkadaşlarım orada demokrasi vb. yalanları için değil, politikacıların çıkarları için öldü; bu nedenle bu gerçekler daha geniş kitleler tarafından bilinsin diye bu filme katkıda bulunmak istiyorum.

    bir başka deyişle, bizim abd hakkındaki genel algımızın doğru olmadığına da işaret eden bir film aslında bu. yukarıda yazılmış, hollywood'un ırak için yapıp yapabileceği hesaplaşma bu kadar, daha fazlasını beklememek lazım. dolayısıyla gerek içerik, gerek biçim açısından beğendim bu film.

    edit: en önemli bilgiyi sonrasında buldum, eklemeden edemedim, wikipedia'da der ki film zaten tek başına abd yapımı değil, abd, ingiltere ve fransa ortak yapımıymış. finansmanı da bu üç ülke sağlamış: "the film was produced by working title films,[1] with financial backing from universal pictures, studiocanal, relativity media, antena 3 films and dentsu.[1] principal photography for the film project began during january 2008 in spain, later moving to morocco and the united kingdom." iş şimdi aydınlanmış oluyor, tam olarak bir hollywood filmi olmayınca işte böyle daha eleştirel olabiliyor.

    tavsiye ediyorum efendim; ancak içinde aşk, meşk olmadığı için kız arkadaşınızla değil de yalnızken izlerseniz sonrasında kafanız daha az şişer.

    eyyorlamam bu kadar
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap