276 entry daha
  • google'ın yıllardır süren sürücüsüz araç projesi vardı hani. 50km gibi hızlarla, prius gibi araçların sağına soluna konulan ekipmanlarla başarılı sürüşler gerçekleştiriyorlardı. o haberlerin ilk çıktığında mercedes bir video yayınlamıştı sürücüsüz araçları boş alanda birbirine milimetrik yakınlıkla, kaza yapmadan teğet geçiyorlardı. ancak gerçek trafikte pek de işe yarayacak bir olay değildi. dört yıl geçti ve mercedes'in şu andaki pilot uygulamalarını keyifle izliyorum.

    almanya içinde dar köy yollarından kalabalık şehir trafiğine uzanan üç şehri kapsayan bir rotada otomobil gerek çok düşük gerek yüksek hızlarda, karşısına atlayan yayaları, yanlış park etmiş araçları, tramvayları, hata yapan sürücüleri, trafik ışıklarını vs hesaplaya hesaplaya geziyor ve yüzlerce km boyunca tek bir hata yapmıyor. araçta ise s500 modelinde standart olarak gelen ön-arka kameralar ve sensörler haricinde sadece aracın yapay zekasını oluşturan bir yazılım (ki aletin boyutu navigasyon cihazından hallice) ve anlık performansını, algılama yetisini izlemelerini sağlayacak iki laptop (arka ve ön koltukta, görevlilerce izleniyor) var. yolu anlık olarak izlediği gibi uydu marifetiyle de yerini, yönünü vs ayrıca takip ediyor. 2 dakikadan 3 saate kadar sürüş videoları var gerek sürücü kabininden, gerek aracın gözünden (terminatör tarzı tüm çizgiler, araçlar, ışıklar, yayalar belirlenmiş anlık hareket hızları vs hesaplanıyor sürekli) izleyebiliyorsunuz. ilgililer kaçırmasın derim. youtube'da sızdırılmış ve mercedes tarafından bizzat yayınlanmış videoları var.

    söylenen o ki en olmadık yollarda, durumlarda bile sıfır hata ile ülkeyi ezebilen bu araçların hala deneme aşamasında olmasının sebeplerinden en önemlileri marka değerini sarsabilecek ufacık bir bug olasılığı bile bırakılmak istenmemesi ve tıpkı uçan kişisel araçlar gibi sürücüsüz araçlarla ilgili de yasal belirsizlikler olması.
371 entry daha
hesabın var mı? giriş yap