81 entry daha
  • 1915 yılında ermenilere gerçekleştirildiğini kabul etmeyenlerin isviçre ve fransa'da ceza görmeleri yolu aihm kararıyla kapatılan kavram.

    bu ceza durumu şöyle ortaya çıkmıştı:

    isviçre’de 2005 yılında katıldığı konferanslarda 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesine alenen karşı çıkan doğu perinçek, bu iddialar hakkında ‘uluslararası yalan’ demesi üzerine lozan mahkemesi tarafından ‘ırkçı ayrımcılıktan’ suçlu bulunmuştu. perinçek’in temyiz başvurusu üzerine ise mahkeme, “ermeni soykırımı, yahudi soykırımı gibi tarihsel bir gerçektir” yorumunu yapmış ve başvuruyu reddetmişti. benzer süreç fransa'da da işlemiş ve parlamento kararıyla alınan karar senato'da dudurulmuş ancak daha sonra biraz yumuşatılarak sembolik cezalar verilebilecek halde çıkmıştı.

    şimdiki durum şöyle:

    aihm ise ‘şok edici ya da rahatsızlık verici’ ifadelerin dahi özgürlük kapsamında olduğunu hatırlattı. perinçek’in 1915’de tehcir ve katliam yapıldığını hiçbir zaman inkar etmediğini fakat bu olayların ‘soykırım’ olarak nitelendirilemeyeceğini söylediğini belirten mahkeme, bu yaklaşım ermeni halkına karşı nefret oluşturma amacı taşıyamayacağını belirtti. olayların mağdurlarının tahkir edilmesinin de söz konusu olmadığını vurgulayan mahkeme, perinçek’in ifade özgürlüğünü kötüye kullanmadığı sonucuna vardı. aihm, ‘soykırım’ ifadesinin bir grubu tamamen ortadan kaldırma amacı güdülmesi halinde kullanılabileceğini belirtti.

    ebb'nin notu: avrupa'da yargıçlar var!
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap