9 entry daha
  • olay sadece 3-5 kişinin film hakkındaki fikirlerini ve teorilerini anlatmasından ibaret. doğal olarak stanley kubrick'in filmlerinden alınan görüntülerden ve bazı diğer görsellerden oluşuyor. elbette izlemeden the shining mutlaka izlemeli hatta diğer filmlerine de göz atılmalı.

    --- spoiler ---

    özellikle filmin tersten oynatılıp üst üste bindirilmesi fikri içlerinde en enteresan olanı. böyle bir kurgu yapıp buradan izleyenlere mesaj vermek cidden çok ilginç. böyle bir şey olabileceğine karakterlerin bazı sahnelerde geri geri yürümelerinden ve elbette redrum kelimesinden ulaşmışlar. çıkan sonuçlar hiç de öyle deli saçması gibi durmuyor aslında. asıl ilginç olan eğer kubrick cidden böyle bir kurguyla izleyicilere mesaj varmek istediyse diğer diğer yönetmenlerin kapıya kilidi vurup gitmeleri gerek.
    1
    2
    3

    bir diğer ilginç teori: ay'ın dünya'ya olan uzaklığından 237 bin mil olması. buna dayanarak 237 numaralı odanın aslında moon room olduğundan bahsedilmiş. bu odanın kubrick'in ay'a iniş aldatmacasını temsil ettiği ve jack karakterinin karısına yalan söylemesinden yola çıkılarak kubrick'in devletle yaptığı anlaşma sonucu yakınlarına yalan söylemek zorunda kaldığından bahsedilmiş. anlatıcı ilk başta emin olmadığını ama danny'nin kazağındaki apollo resmini görünce anladığını söylüyor. jack'in karısına söylediği "çalışanlarıma karşı olan yükümlülüklerimden haberin yok mu? kontrat ne demek biliyor musun? anlaşma ne anlama geliyor fikrin var mı?" gibi cümlelerle durumu pekiştirerek jack karakterinin aslında kubrick'i temsil ettiğini ve eşinin apollo aldatmacasını öğrendiğini söylüyor.
    --- spoiler ---

    bunlar gibi ilginç başka teoriler de var, bazıları mantıksız gelse de izlemesi keyifli. bazı noktalar cidden merak uyandırıcı fakat bazı noktalarda ise şeyh uçmaz müritleri uçururdurumu mevcut.

    sonuç olarak filmi izleyenlerin hepsi kendince bir şeyler çıkarmış ve bizlerle paylaşmışlar. bence bu sinemanın ve doğal olarak sanatın en güzel yanı. herkes kendi meşrebince izlediği filmden, dinlediği şarkıdan, okuduğu kitaptan bir şeyler çıkarıyor. belki zaman zaman sanatçının anlatmak istediği ile çıkarılan sonuçlar arasında dağlar kadar fark olabiliyor ama sanırım işin güzelliği de orada.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap