115 entry daha
  • bir müslüman olarak en çok rahatsız olduğum konulardan biridir.

    daha doğrusu, müslümanların en çok mantık hatası yaptığı konu olması hasebiyle beni çok darlıyor bu garabet. bu akıllı tasarımcıların ilk mantık hatası değil, son da olmayacak. samimi ve halis duygularını yitirmemiş müslüman kardeşlerim için yazıyorum bu entryi, yoksa işim olmaz.

    arkadaşlar şu ana kadar ki din ve bilim kavramlarını algılayış sistematiğinizi formatlayın. size bunca yıllık deneyimimin arısını sunacam ve emin olun bundan sonra hiçbir zorluk yaşamayacaksınız. sıkıntımızın kaynağı cehalet ve cehaletimizin farkında olmayışımız. daha bilim nedir? din nedir? sorularına doğru cevap veremiyoruz. bu iki kümeyi çok yanlış şekilde kesiştiriyoruz. yapılan mantık hatalarına bir örnek verecek olursak, mesela big bang ve evrenin genişlemesi konularına girelim;

    1929'ya kadar evrenin genişlediği "bilimsel" olarak bilinmiyordu.

    albert einstein, 1916'da relativite teorisi üzerine yayınladığı makalede, o zamanlar evrenin sabit olduğuna inanıldığından, bilimin de bu bilgiyi daha yanlışlamamış olmasından dolayı denklemlerini revize ederek kozmolojik sabit eklemiş ve hesaplarını evrenin sabitliğine göre yapmıştır. yani: einstein reyiz bile 1916'da evrenin genişlemediğine inanıyordu ki hesaplamalarını değiştirecek kadar güçlü bir inançtı bu.

    1929'da edwin hubble evrenin genişlediğini keşfedene kadar bilim evrenin statik olduğunu ön görüyordu.

    şimdi gelin hep beraber düşünelim; malumunuz günümüzde akıllı tasarımcılar sayesinde çok popülerleşen bir ayet var. zariyat 47. ayet:

    "göğü gücümüzle biz kurduk ve onu biz genişletmekteyiz." (edip yüksel)
    "göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz bizim (her şeye) gücümüz yeter." (diyanet işleri)
    "göğe gelince, onu biz ellerimizle kurduk. hiç kuşkusuz, biz, genişleticileriz." (yaşar nuri öztürk)

    `bilimsel bulgulara bu kuran'da zaten yazıyor diyerek` bu ayeti evrenin genişlemesi teorisine gönderme olarak kabul edelim. yani bizim mantığımıza göre milattan sonra 7. yüzyıldan bu yana, kuran-i kerim'de evrenin genişlediği yazıyor. 1916'da einstein, gusül abdesti aldıktan sonra kuran'ın almanca mealini okuyor diyelim. tabi sadece mealse abdest almasına gerek yoktu ama olsun cenabet gezmemiş olur, her neyse, einstein zariyat 47. ayeti okuduğu anda kuran'da o anki bilimsel teorilere taban tabana zıt bir ayet okumuş olacak, tabi bizim din-bilim çarpık ilişkimizle okursa.

    kardeşlerim, kuran 610 yılından kıyamete kadar son kitap olarak kalmayacak mı? kuran bu süre zarfında tüm insanlığa hitap etmiyor mu? o zaman 1916'ya kadar yaşamış adamların suçu ne? onların döneminde kuran ile bilimin çelişiyor görünmesi onların suçu mu? işte kuran ayetlerini cımbızlayarak bilimsel teoriler aramanın sonucunda ortaya çıkan mantık hataları silsilesinden sadece bir kesit.

    bilimin en büyük özelliği yanlışlanabilir olmasıdır ve kendisini yanlışlaya yanlışlaya, kümülatif olarak ilerler bilim. fakat ilahi bir kitap olan kuran'ın içindeki ayetlerin yanlışlanabilir olma lüksü yoktur çünkü biz müslümanlar kuran'ın allah kelamı olduğuna inanıyoruz. kuran'da bilimsel teorilere ayetlerle göndermeler var demek, kuran'da yanlışlanabilir ifadeler var demeğe gelir ve gelmesi de yetmez bunu savunanları araba kasasının üstündeyken arabayı itemeye çalışır bir pozisyona sokar.

    bu arada ilgincinize gidecek ve belki de sevmeyeceğiniz bir şey söyleyim siz kuran'da bilimsel teoriler arayan arkadaşlara: milattan 3000 sene önce mısır'da insanlar evrenin genişlediğine inanıyordu. kaynak: c.a. ronan'nın science: ıts history & development among world cultures kitabının ilk 100 sayfasında bir yerler. (kitap yanımda değil, hatırlamıyorum)
    bir ateist çıkıp, bak kuran'dan yüzlerce yıl önce de evren'in genişlediğine inanılıyormuş, demek ki kuran'ın size göre bilimsel teoriyi bilimden önce açıklıyor olması çok da etkileyici bir şey değilmiş diyebilir.

    konusu açılmışken hemen söyleyim, big bang'le evren'in bir başlangıcının olduğu da kanıtlanmadı arkadaşlar, işte fiziği felsefecilerden dinleyince böyle yanlış şeyler öğrenebiliyoruz. evren'in birden fazla hatta sonsuz sayıda başlangıcının olabilitesi halen bilimce yanlışlanamamıştır big bang'le falan. big bounce dediğimiz geçişlerle evren sürekli big crunch'la patlayıp big bounce olup tekrar baştan başlayıp genişliyor da olabilir. her neyse.

    ...

    ankebut 29/20;
    de ki: "yeryüzünü dolaşın ve yaratılışın nasıl başladığını görün." sonra, yine allah (ahiretteki) son yaratılışı başlatacaktır. allah'ın her şeye gücü yeter.

    bakın arkadaşlar, kuran bizlere, yaratılışın nasıl başladığını öğrenmemiz için araştırma yapmamızı öğütlüyor, kuran'ın ayetlerini cımbızlayarak kuran'ın içinde arayın demiyor, sana saha ve labrotuvar çalışmaları yap diyor ve bilimi işaret ediyor kuran. kainat'ın yaratıcısının allah olduğuna inandıktan sonra, allah'ın evreni ve bizleri nasıl yarattığını öğrenmek ve bu koca sistemi nasıl yönettiğini görmek istiyorsanız adresiniz bilimdir. unutmadan hemen söyleyim, bilimi de bilim ahlakıyla yapın, kimi ateist bilimadamlarına uyup (onlar kendilerini biliyor)* inanışlarınıza**** göre eğip, bükmeyin.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap