2 entry daha
  • mordechai vanunu, 1986 yılında ingiliz sunday times gazetesinde yayınlanan haberle , israil’in nükleer sırlarını açığa çıkardı.
    uzmanlar, vanunu'nun verdiği bilgiler ışığında, israil’in güneyinde ürdün sınırı yakınında, dimona'da -vanunu 1976'dan itibaren beri burada teknisyen olarak çalışıyordu - "tekstil fabrikası" olarak gösterilen tesislerde, 200 kadar çok sayıda nükleer bomba ürettiği sonucuna vardı.

    vanunu bu açıklamalarının ardından ortadan kayboldu. çok geçmeden izini bulan israil istihbaratı bir kadın istihbarat görevlisini kullanarak vanunu'yu kandırdı ve roma'ya gitmesini sağladı. burada da ilaçla uyutulup, gizlice israil’e geri gönderildi.

    israil'de kapalı bir duruşmada yargılanan vanunu, ihanet ve casusluk suçlarından 18 yıl hapse mahkum oldu. bu sürenin ilk
    11,5 yılını, tekbaşına bir odada geçirdi.

    14 nisan 2004'de serbest bırakılan vanunu'nun hala bazı devlet sırlarını ifşa etme tehlikesi olduğunu belirten israil savunma bakanlığ, vanunu'nun resmi izin olmaksızın, 6 ay boyunca israilli olmayanlarla konuşmasını ve 1 yıldan önce ülkeyi terketmesini yasakladı. mordechai vanunu'ysa açığa çıkaracak başka sır bilmediğini ve ülkeden ayrılmayı istediğini belirtti.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap