25 entry daha
  • uzun yıllar içinde karşı yoldan uçarak yanımdan taklalar atarak geçip giden araç da dahil bir çok ilginç olaya denk gelmiş biri ve neredeyse çeyrek asırlık bir şöför olarak kendimce de bazı tavsiyeler verebileceğim kurallar.

    öncelikle hava durumu ne olursa olsun arada bir camı açın, içerideki havayı sirküle edin, beyninize oksijen gitsin. hava çok soğuksa bile asla ısıtıcıyı da çok aşırı açmayın, kaba tabirle sıcaktan mayışmayın.

    uykunuz geldiyse bağıra çağıra şarkı söyleseniz dahi bir yere kadar, o yüzden çekin kenara, bir yarım saat, bir saat uyuyun bir tesiste veya benzincide. o yarım saatlik uyku ilaç gibi gelecektir. sonuçta hiçbir aciliyet, direksiyon başında bir an uyuya kalmanızdan ve kendinizin veya yoldaki diğer insanların tehlikeye attığınız hayatından önemli değildir. bir saniye ve hatta belki saliselik süre içinde rüya gördüğümü bilirim de allahtan kendime geldiğimde yolda ve şeridimdeydim hala.

    önünüze alacağınız bir tavşan araba bilhassa uzun yolculuklarda ve gece seyahatlerinde iyidir. böyle gidiş geliş ayrı olmayan yollarda dibinize kadar girip ısrarla yol isteyen birinin hızını beğendiyseniz, onbeş dakika, bilemedin bir yarım saat filan takılın peşine. farlarınızın yüksekliğini düşürün, 200 metre filan boşluk bırakın. hem virajlarda yol asistanı olur size, çok daha az yorulursunuz, hem de radar görürse filan zaten frenlemesinden anlar hemen siz de hızınızı düşersiniz. ama neticesinde sürüş temponuz değiştiği için daha az yorgunlukla bir süre yol almış ve monotonluktan kurtulmuş olursunuz.

    saatte 110 km veya benzeri bir hız ile giderken bilhassa gece aniden karşınıza çıkabilecek yabani hayvanlara dikkat edin, özellikle ormanlık alanda saniyeler içinde gerçekleşir koşarak önünüze atlaması ve küçük bir hayvan bile önden çarptığınızda arabayı, radyatör sistemini darmadağın edebilir, sizi yolda bırakabilir o hızda. camınızdan içeri girecek kadar büyük bir geyik, inek veya eşek için zaten bir şey demiyorum allah korusun. ben hep vurunca uçar giderler, olan hayvana olur yazık diye düşünürdüm öyle bir kaza görene dek. yok yani, bildiğin ön camdan içeri girmesi tüm araç ve içindekileri götürebilir.

    sonuçta kurallara uyun, uyarılara ve levhalara dikkat edin ama en önemlisi asla ve asla görmediğiniz virajda araç sollamaya kalkmayın. karşıdan hatalı sollamaya çıkmış sizin gibi başka bir akıllının da koca memlekette her an size denk gelebileceğini unutmayın.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap