9 entry daha
  • kendisini biraz daha ayrıntılı tanıtmak için, tanjevic hakkında okuduğum en iyi yazı olan, kendi öğrencilerinden nihat iziç'in yazdığı ve fast break'in nisan-mayıs 1995 sayısında yayınlanan yazıyı yapıştırıyorum. bundan sonraki dönem için boşlukları siz doldurunuz:

    "italya'nın en iyi coachı kimdir?" sorusuna yanıt bulmak zordur fakat yanıt olarak yugoslav ekolünün en önemli
    temsilcilerinden biri olan aleksander nikoliç'in talebelreri arasında bulunan ve hatta son yıllarda onu geride bırakan, avrupa'nın en iyi antrenörlerinden biri olan bogdan tanjevic'i gösterebiliriz.
    tanjevic aldığı eğitim (edebiyat) kadar basketboldaki yenilikçi fikirleriyle de şaşırtıcı bir kişiliğe sahiptir. basketbol
    felsefesi basit olan tanjevic'in en önemli özelliklerinden biri, bütün detayları tek tek analiz etmesi. tanjevic'in basketbol anlayışında savunma ve hücum hareketleri en ufak parçalarına kadar bölünüp incelenir ve bu hareketler mükemmele ulaşıncaya kadar tekrar edilir. oyunculardan çok çalışmalarını talep eder; fundamental çalışmaları ile kişisel becerilerin üst düzeye çıkarılması için genç ve yetenekli oyuncuları zorlar. oyuncularından yapılan her harakette azami anlayış ve konsantrasyon göstermelerini bekler. avrupa basketbolundaki gelişmeleri yakından izler; daima yenilik peşinde koşar, yeni hücum setleri savunma düzenlerini araştırır. bu evrede onun kişiliğine fazla değinmeden onun antrenörlüğünden bahsetmek istiyorum.
    basketbol kariyeri yeni antrenörler için ders olabilecek bir çok ilginç olaylara sahne olmuştur. antrenör olarak kariyerine bosna'nın sarajevo takımında başladı. takımı aldığında sarajevo yugoslav 2. liginde yer almaktaydı. genç ve isimsiz oyunculardan kurulan bu takım çok çalışma sayesinde 1. lige yükseldi. dört yıl sonra bu takıma tarihinin ilk yugoslav şampiyonluğunu tattırdı. daha sonra (1979) aynı takım ile avrupa şampiyonu olduğunda, bu bir yugoslav takımın ilk şampiyonluğu oluyordu ve takımda yabancı oyuncu yoktu. bundan sonra başarılar peşpeşe geldi. yugoslav lig ve kupa şampiyonluğu; ardından milli takımın başına getirilişi; italyan klubü caserta'dan gelen teklif ve italya'ya yerleşme.
    bosna'dan ayrıldığında ardında kupa ve madalyalardan çok daha önemli olan bir şey bırakmıştı; yugoslav ve avrupa basketboluna uzun yıllar ağırlığını koyacak olan star oyuncular; delibasic, varaijic, radovanovic, griç ve diğerleri; nihat izic, haciç, benaçek, mutapçiç. italya'da da aynı başarı tekrarlandı; küme düşmemek için mücadele eden bir takımı 2-3 sene içinde italya kupası finaline taşıdı. daha sonra bugün de çalıştığı stefanel trieste klubüne transfer oldu. kulübün sahibi o yıl 2.ligde yer alan stefanel'i 1. lige çıkarması amacıyla tanjevic'i getirmişti. takımın kadrosu 1. lige çıkmaya yetecek tecrübeli ve kaliteli gençlerden oluşmaktaydı. tanjevic bu kadronun 1. lige çıkabileceğini gördü; onun asıl hedefi ise italya şampiyonu olmaktı. bu yüzden gençleri tutarak yaşlı oyuncuları yolladı. 16-17 yaşındaki oyuncularla güçlü italyan 2.liginde mücadeler etti ve sene sonunda 3.lige düştü. yaptığı seçimin doğru olduğuna emin olarak çok çalışmaya devam etti ve 3 sene sonra yükseldiği 1. ligde şimdi şampiyonluğa oynamakta (bu sene stefanel lig ve kupa şampiyonu oldu). bunun yanında stefanel takımı son iki yıldır koraç kupasında final oynamakta. bu başarının ağır bir bedeli vardı; gerilim ve stres yüzünden tanjeviç iki
    kez salonlardan hastaneye sedye ile taşındı. şüphesiz başarıya giden yolda kulüp başkanının rolünü de unutmamak gerek; 1.lige çıkma iddiasındaki bir takımın 3.lige düşmesinin şokunu kaldırabilen ve antrenörünün sözüne hala güvenebilen bir patron en büyük ödüle layıktır. tanjevic'in kendisinden bahsettirmesine yol açan bir kararı da yaşlı nba starlarının cirit attığı italya liginde 18 yaşında bir yugoslav oyuncuyu (bodiroga) yabancı statüsüyle transfer etmesiydi. şimdi 21 yaşında olan bodiroga'dan geleceğin nba starı olarak bahsedilmekte. gene tanjevic tarafından slovenya'dan 16 yaşında iken transfer edilen fucka stefanel'de geçirdiği beş sezon sonunda avrupa'nın en iyi basketbolcularından biri olarak gösterilmekte. tanjevic'i avrupa'da farklı kılan bir diğer özellik ise yılda 400-500 bin dolar olan maaşının onu avrupa'nın en çok kazanan antrenörü yapması. bu çok büyük rakam olarak gözükse de bu paranın karşılığını fazlasıyla verdiği gerçektir. nasıl mı? fucka'nın bonservisine 250.000 dolar verilmişken, bu oyuncunun şimdiki değeri 4-5 milyon dolar olarak ifade edilmekte. bodiroga ilk yılında 100 bin dolar alırken, nba patentli oyuncular 1-2 milyon dolara oynamaktaydılar. bugün bile bodiroga 300 bin dolar alırken klüp kasasından milyonların çıkması tanjevic sayesinde önlenmiş oluyor.
    tanjevic'in üzerinde çalıştığı son yenilik; boyu ne olursa olsun bütün oyuncuların aynı ölçüde top sürme; şut, pas
    yeteneklerine sahip olması gerekliliğidir. bu düşüncesini sahaya taşıdığımızda görmekteyiz ki stefanel takımında gregor fucka (2.15), cantrella (2.15) ve volter (2.15) ilk 5'te oynamaktadırlar. diğer iki oyuncununda 2.04'lük de pol ve 2.04'lük bodiroga olduğunu hatırlatırsak tanjevic'in avrupada bir nba takımı kurma yolunda olduğunu görürüz. ilginç olan bu boy ortalamasına sahip bu takımın rakibin presine boyun eğmemesi ve paslaşma zaafı göstermemesidir. şüphesiz ki yaş ortalaması 23 olan bu takımdan maksimum verimi almak için çok çalışmak ve sabırlı olmak gerekmektedir. işte bu özellikler tanjevic'te fazlasıyla mevcuttur. farklı düşünce ve uygulamaları yüzünden başkaları tarafından pek anlaşılmayan pek çok eleştiriye muhatap olan tanjevic'in geleceği bugünden gördüğünü kabul etmek gerekir; geçmişte yaptıklarının başarısı onun gelecekle ilgili fikirlerinin doğruluğunun bir teminatıdır. çok şükür ki maddiyatın hakim olduğu günümüz dünyasında bile herşeyi para ile almak mümkün değildir. şampiyonluk için paradan çok istek, çalışma, sıkıntı ve yaratıcılık gereklidir. işte bu nedenle tanjevic'e hayranlık duymaktayım; doğruluğuna inandığı yolda yürüyen, 3.lige bile düşmeyi göze alıp, bunu bir başarısızlık
    olarak görmeyen, sonuçta da takımını bugün bulunduğu parlak konuma getiren bir antrenör. başarısız bulunmak ve 3 çocuğu ile kendini kapı önünde bulmak korkusu bile onu doğru bildiğini yapmaktan alıkoymamıştır. bu tanjevic'in öyküsüdür ve onun yolunu izlersek bu yol bizi başarıya götürecektir.
503 entry daha
hesabın var mı? giriş yap