9 entry daha
  • bir iç anadolu insanı olarak bizim buraların karıştırılmamasını rica edeceğim mukayese. hububattan ve davardan başka neyimiz var ibneler.. koyunu doğra, haşlanmış hububata karıştır al sana yemek..

    her neyse ana konuya dönersek doğudan kastedilenin açıkca ortaya konmasını gerekir. doğunun güney kısımlarında eti daha çok kıyma, bıçak arası olmadı kuşbaşı şeklinde kullanırlar. doğudan sayılmasa da adana antep hatay urfa'dan, mardin diyarbakır'a yani neredeyse siirt'e kadar böyle gider. sonra et irileşmeye başlar. tüm but, kol, boyun, kaburga pişirilir. siirt bitlis van ağrı kars bingöl böyledir. doğunun karadenize yakın yerlerinde ise daha çok dana sığır etleri tüketilmeye başlar. doğunun batısı olan malatya erzincan taraflarında eti köfte olarak görmeye başlarız, ayrıca yanında hamurda görülmeye başlanır. zaten kayseri, den itibaren hamur ve et ayrılmaz ikili olarak görülür.

    batıya gelecek olursak gelmeyelim derim. bilmiyorum çünkü. neredeyse 5 senem geçti doğuda, geçmediğim yol gitmediğim şehir kalmadı ama batıyı gezemedim aq. diyorlarki herşeyin içinde ot ve zeytin yağı var. öyle bir yemeğin ne kadar lezzetli olacağı konusu tartışılır valla. doğuda ise kahvaltıdan başlar lezzet, akşam yemeğine ve sonrasına kasar devam eder. ama yaşı 40'ın üstündekilerin neredeyse hepsinde hipertansiyon, yüksek kolesterol görülür. gut çok yaygındır. özellikle sabahları ani kalp krizi çok görülür. çiğ sütten yapılan peynirler nedeniyle brucellalı sayısı çok çok yüksektir.
309 entry daha
hesabın var mı? giriş yap