• dünya’nın eksen eğikliğinin bugün olduğu 23 derece 27 dakikadan bir 0,5 derece (30 dakika) daha fazla eğik olmasıyla gerçekleşecek hadise.

    ayrıca ay’ın dünya’nın dönüşünü yavaşlatma yönünde bir etkisi olduğunu ve her yıl 3.82 ± 0.07 cm dünyadan uzaklaştığını, dünya’nın dönüş hızını her yüzyılda 1,7 milisaniye yavaşlattığını biliyor muydunuz?

    yani aslına bakarsanız dünya her yıl bir miktar daha yavaşlamaktadır. ne var ki bizim mini minnacık ömrümüz içerisinde bu yavaşlamanın bir önemi yoktur.

    öyle ki dedenizin dedenizin dedenizin dedesinden 3-4 milisaniye daha uzun yaşıyorsunuz günü, o kadar. fakat “astronomik rakamlar” deyimi boşuna değildir.

    söz konusu kainat ise sayılar her zaman çok büyüktür. bahsettiğimiz küçük eksen eğilmesi farkları çok uzun bir zaman diliminde dünya için oldukça köklü bir değişime neden olabilecek şekilde birikir.

    sözgelimi 1,5 ila 4,5 milyar yıl içerisinde dünya’nın eksen eğikliğinin 90 derece artacağı tahmin ediliyor. yani bugün kutuplar diye bildiğimiz yer artık ekvator olacak.

    iyi haber: hâlâ var olursak ve tüm şartlar aynı kalırsa türkiye’de 4 mevsimi yine de yaşayabilecek olmamız…

    kötü haber: ilkokul duvarlarındaki mevsimlerin sırasını değiştirmemiz gerekeceği için sınıf öğretmenlerine ekstra iş çıkacak.

    kaynak
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap