99 entry daha
  • uzay boşluğundaymışcasına esneklik hissi veren, yer çekimini çok da iplemediğiniz dünya üzerindeki en zevkli spor aktivitesi.

    özellikle eklemlere binen yüklerin olmamasından dolayı her gün yapsanız dahi, her defasında yeni doğmuş bebek hafifliyle sudan çıkabiliyorsunuz. sadece kaslarınız yoruluyor, o kadar.

    yüzme esnasında kendimce keşfettiğim bir iki husus var. 25 yıldır yüzen biri olarak, bundan 3-4 yıl öncesinde netten michael phelps ve de alexander popov'un antreman ve yarış videolarını izleyip onları harfiyen uygulamaya çalıştığımda farkettim ki, meğerse yüzme esnasında asıl zevkli şey sudaki ivmenin ta kendisiymiş. yani attığım her kulaçta omuzlarıma, başıma çarpan sonra da bedenimi yalayarak giden yüzlerce, tonlarca suyun içerisinde ilerlemem. bunu özellikle sabit bir hızda ve de uzun süre sürdürebildiğinizde ilerlemek kavramının bizatihi kendisine aşık oluyorsunuz. sonra daha uzun mesafelere, daha daha uzun mesafelere gitmek istiyorsunuz. bir nevi self-fulfilling prophecy gibi bir şey oluyor yüzmeye bakış açınız.

    nasılki araçlarda en yüksek güç ilk kalkış anında harcanıyor, sonrasında ise hızı sürdürmek için çok ciddi efor sarfedilmiyor, yüzerken de aynı tarzı oturtabilmek önemli. belli bir yüzme hızına erişip, nefes almanızı normal nefes alma sürecinize benzer noktaya getirirseniz (nefes nefese kalmayacak noktaya getirirseniz) sudaki ivme kendiliğinden oluşuyor ve sürdürmek çok zor olmuyor. suyu yara yara hızlıca ilerlerliyorsunuz.

    nefes olayında ise, o nefes nefese kalınan noktaya gelmemek için herkes kendi çözümü uygulayabilir. benim kendimce uyguladığım teknik bir sol kulaç, bir sağ kulaç, sonraki sol kulacı atarken yüzümün yarısı sudan dışarı çıkacak ve ağızla hava alacak kadar nefes almak. nefesi diğer kulacı atarken suda veriyorsunuz sonra.

    ha bir de, yüzerken mümkün olduğunca vücudunuzdaki tüm tehlikeli noktaları, delikleri filan tıkamanız sizi yüzme sürecine daha iyi konsantre ediyor. bunun için olmazsa olmazlar ise, uzun süre takılı dursa bile gözlerinizi, yüzünüzü acıtmayacak esnek bir antreman gözlüğü(benim kullandığım misal speedo futura biofuse) ve de kulağı asla tahriş etmeyecek kulak tıpası(o da şu olabilir: speedo biofuse aquatic). aynı şekilde kullanabiliyorsanız burun tıpası da kullanabilirsiniz ancak nefes verirken ciğerleri hızlıca boşaltmak için burundan da nefes vermek gerekebileceği için herkes tercih etmeyebilir.

    bir de mayonuz mümkün olduğunca vücüdunuza yapışan cinsten olsun. hatta havuzda filan yüzüyorsanız kaliteli bir slip mayo olabilir. mayonun şişip hızınızı düşürücü yönde etkileme olasılığı oldukça yüksek. unutmayın, ivmeniz kayboldukça işin tadı kaçıyor. bir kez ivme yakalandığında ise olay bir şölene dönüşüyor.
296 entry daha
hesabın var mı? giriş yap