155 entry daha
  • klasik bir deyim vardır; insan, beyninin %10'unu kullanır diye. işte filmimiz de beynimizin %100'ünü kullanırsak ortaya neler çıkacağı üzerine kurgulanmış.

    --- spoiler ---
    filmimiz sokaklarda aylak aylak dolaşan new york'lu yazar eddie'nin içinde bulunduğu durumu arka fondan anlatmasıyla başlıyor. eddie küçük, pis bir apartman dairesinde yaşıyor ve gideri olan bir hatunla beraber. ancak eddie'nin işleri (yani yazarlığı) hiçte iyi gitmemektedir. küçük apartman dairesine tıkılı kalıp kitabına giriş bile yapamazken kız arkadaşından da bir darbe yiyor.

    tüm bu kaos anında eddie 9 yıldır görmediği eski eşinin kardeşiyle karşılaşıyor. kayınbiraderi önceleri uyuşturucu işleriyle uğraşan bir tip. eddie'ye bir şeyler içmek için bara davet ediyor ve eddie'ye nzt-48 adında bir hap öneriyor. o an hapı eddie'ye birlikte biz de inceliyoruz. hap şeffaf ve gömlek düğmelerini anımsatıyor.

    eddie ilk başlarda hapı almak istemiyor. zira kayınbiraderinin tekin biri olmadığını hepimiz için kestirmesi kolay bir öngörü.

    ne yalan söyleyim eddie kendini anlatırken adamın o anki haleti ruhiyesine imrendim. keşke benim de böyle bir hayatım olsa diye iç geçirdim. işte hayattan beklentiler böyle farklı olabiliyor.

    filmimizin başrol oyuncularından nzt-48'i yakından tanıyalım. ilaç, insan beyninin %100 performansla çalıştırdığını iddia etmektedir. ilacı aldığınız an beyniniz karşılaştığı zorlukları daha önceki yaşantılarınızdan edindiğiniz tecrübeler ışığında çözmenize yarıyor. bu çözümleriniz diğer insanlar üzerinde inanılmaz bir etki bırakıyor. bir kaç saat içinde yeni diller öğrenebiliyorsunuz. bu kadar mükemmel bir ilacın da elbette yan etkileri olacak. mesela ilaca bağımlı hale geldiğiniz an ilacı almadığınız takdirde sizi ölüme bile sürekleyebilmektedir. ayrıca ilacı düzenli kullanmadığınız zaman ilacı kullanmadığınız dönemlerden bile daha bedbaht bir hale sürüklenebilirsiniz.

    tercih sizin elbet. kahramanımızın tercihi de diğer normal insanların tercihi gibi oluyor. yani ilaca bağımlı mükemmel bir yaşam sürmek.

    filmin bence en çok dikkat çeken ayrıntısı eddie'nin sevgilisinin tutumlarıdır. hatun, eddie'yi çok sevmektedir. eddie'nin ilaca bağımlı olduğunu öğrendiğinde bile eddie'ye yardıma koşmaktan hatta hayatını bile tehlikeye atmaktan çekinmemiştir. ayrıca her usturuplu sevgilinin yapacağı gibi eddie'ye ilaç bağımlılığından kurtulmasını istemiştir. eddie'de bir planı olduğundan bahseder.

    işte filmimizin eksik yanlarından biri de eddie'nin filmin sonlarında öğreneceğimiz bu dahiyane fikrini uygulamasını görememek oldu.

    beyni %100 çalışan eddie'yi para hırsı bürümüştü. borsada küçük kazançların ardından büyük okyanuslarda da kazanan eddie'yi piyasanın diğer babalarının fark edememesi hata olacaktır. işte o büyük para babalarından (robert de niro) eddie'yi kendi çıkarları doğrultusunda sömürmeyi planlar. eddie'de köprüyü geçesiye kadar ayı dayıya misali robert amcamızın söylediklerini harfiyen yerine getirir.

    bunlar gerçekleşirken eddie takip edildiğini fark eder. tetikçi tipli biri sürekli eddie'yi takip etmektedir. ilk başlarda bu takibin asıl amacını öğrenemesek de filmin ilerleyen safhalarında diğer para babalarından birinin uşaklığı yaptığını öğreniyoruz. zira diğer para babamız da nzt-48 müptelası çıkmıştır ve ilaca eskisi gibi ulaşamamaktadır. işte bu para babası ve uşağı da eddie'de yüklü miktarda nzt-48 hapını zulaladığını düşünmektedirler.

    haklılar da eddie'nin kayınbiraderinden aylarca yetecek kadar nzt-48 ilacı miras kalmıştır. eddie'de keş insanlar gibi davranmayarak kendi laboratuarını kurarak ilacı yan etkilerinden arındırılmış şekilde üretmeye niyetlenmiştir. tabi biz bu durumu filmin sonunda öğreniyoruz.

    entry'de spoiler dedik; ama bokunu da çıkarmamak lazım.

    nzt-48 adlı ilacın bence en büyük ayrıntısı siz ne kadar akıllı, ve entellektüel bir insansanız sizi ulaştıracağı nokta da o kadar ütopik bir yetidir.

    filmimizin sonlarına doğru artık ilacın etkilerinden arınmış eddie senatörlük seçimlerine katılmıştır. nzt-48 adlı ilacın kendisine kazandırdıklarını amerikan halkının çıkarları için kullanmaya karar vermiştir. filmimizin final kısmını irdelerken aklıma bu senaryo türkiye'de olsa olabileceklerle geçmişti. senatörlük seçimlerinde rakipleri eddie'yi daha önceki yaşantısından vurabileceğini düşünmüştüm.

    eyyyy eddie biz seni o sefil yazarlık dönemlerinde yaptıklarını da biliyoruz gibi bir cümle aklıma düşmüştü. size de muhakkak tanıdık gelecektir.
    --- spoiler ---
245 entry daha
hesabın var mı? giriş yap