65 entry daha
  • radiohead'in ilk kez net bir şekilde deneysellik ve yaratıcılık arayışına girdiği albümü. bir önceki albümde bunun ayak seslerini duymak mümkün olsa da kimsenin bekleyemeyeceği kadar büyük bir değişimi beraberinde getirmiştir bu albüm.

    albümde rock müziğin sembolü olan gitarlar lazım olmadıkça bir kenara kaldırılmış, altyapı elektronik katmanlarla kaplanmış, vokal ise perdelerin arkasına gizlenmiştir. esasında bu kadar büyük bir değişimin temel sebebi ok computer ve sonrası dönemde başta thom yorke olmak üzere grup üyelerinin fazlaca yıpranmış ve baskı altına girmiş olmalarıdır. bu süreçte grup önceki albümün başarısını kaldırmakta zorlanmış, hatta dağılma noktasına gelmiştir. zorlu dönemin sonunda thom yorke ipleri eline almış ve grup ok computer benzeri bir albüm çıkartıp hem ticari hem de popülerite anlamında kazanç sağlamaktansa, müzikal anlamda yeni kapılar açmak adına kid a gibi bir albümle dinleyicilerin karşısına çıkmıştır.

    albüm tam da yukarıda anlatılan süreçte thom yorke'un yaşadığı stresi anlatan everything in it's right place adlı piyano ve elektronik melodilerin karışımı klostrofobik bir şarkıyla açılıyor. ilerleyen kısımlarda grubun, yıllar yıllar önce bestelediği şarkıların bile bu albümün sound'unu nasıl uydurduğu rahatça gözlenebilir. yeni radiohead'in bayrak şarkısı olan idioteque ve grubun en fantastik şarkılarından morning bell de albümün sonlarına doğru kendilerine yer bulur.

    albüm her ne kadar uzun süre amerika ve avrupa listelerin tepesinde kalsa da, esasında değeri o yıl içinde tam olarak anlaşılamamış ve bir kesim tarafından olağanüstü olarak yorumlanırken, diğer bir kesim radioheadi'in kendini bitirdiğini söylemekteydi. albümün yayınlanmasından yıllar sonra bakıldığında ise radiohead'i bu kadar büyük grup yapan albüm denildiğinde akla kid a'den başkası gelmeyecektir.

    (bkz: ok computer/#45043449) önceki || sonraki (bkz: amnesiac/#45106607)
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap