24 entry daha
  • birincisi insan merkezci görüştür. ikincisi evrimde olmayan iddiaları evrimde varmış gibi gösterip bunlara karşı çıkmaktır. bu ikisi birbiriyle bağlantılıdır ve en yaygın evrim karşıtı savların temelini oluşturur.

    mesela evrim hiçbir evrimci tarafından "insana geçiş süreci" olarak tanımlanmaz. dindarlar koca evrenin 150 bin yıllık insanın imtihanı için yaratıldığına inandığından bilimsel bir teoriyi bile felsefeden, hayatın anlamından, insanın öneminden ayrı tartışamıyor.

    evrim teorisine göre şu anda en bilinçli insanın canlı olması erekli bir sürecin sonucu değildir. dünyada hiçbir canlı bu bilinç düzeyine ulaşmayabilirdi. nitekim milyarlarca yıl da dünya bu şekilde devam etti. evrim karşıtlarındaki bu mantık şuna benziyor: van gölü'nün mucizesine inanan bir vanlı çıkıp diyor ki van gölü mucizevi değilse neden van'da ortaya çıktı?

    veya indirgenemez karmaşıklık gibi yine evrim teorisine ve hatta bilime uymayan şeyler dayanak olarak gösteriliyor. bunlar da organların mükemmeliğinden yola çıkan savlar. mesela organların çalışmak için her şeye aynı anda ihtiyaç duyduğu varsayılmış. oysa organlar çok daha "tam" olabileceği gibi, şu anki organlar da daha basit şekillerde çalışabilirler. buna en sık verilen örnek gözdür. doğada insan gözünden çok daha gelişmiş ya da basit şekilde çalışan örnekler mevcut. gözün evrimine bakarsanız bu yalnızca ışığı seçmekle başlar. doğada avantaj sağlayan böyle küçük özelliklerin birikimi sonucunda göz oluşmuştur. şu an görmeyi sağlayan mekanizmaların çoğu olmasa bile körlükle görmek arasında bir şeye sahip olurduk zaten (gözümüzün şu ankinden çok daha gelişmiş olabileceği gibi).

    burada en büyük sorun bilimsel bilgileri kaynağından değil de internet forumlarından, sözlüklerinden öğrenmeye çalışmak. cinsiyetlerin oluşumu gibi, organların oluşumu gibi şeyler en basit popüler bilim kitaplarında bile onlarca sayfada anlatılırken buraya 2 paragraf halinde aktarılamaz. "evrimcilere sorulan sorular"ın tüm cevapları ilgili kitaplarda var. gerçekten merak eden açıp öğrenir. alanı biyoloji olmayan biri evrim teorisini kabul etse bile bildiği şeylerin bir sınırı vardır. dünya yuvarlak demek için astronomiyi yalayıp yutmak gerekmediği gibi evrimin gerçekliğini kabullenmek için de tüm canlıların evrimsel süreçlerini bilmemize gerek yok.
449 entry daha
hesabın var mı? giriş yap