47 entry daha
  • bu gibi servisleri görünce ben gelecek görüyorum, late adopter'lar distopya görüyor.

    distopik bir geleceğin anahtarının bilgiden geçtiğini düşünmüyorum. hatta distopik bir dünyanın da bilgiye ulaşılamamasıyla değil; insanların bilgiye ulaşmak istememesiyle geleceğini düşünüyorum.

    google now, google'ın bütün servislerini, android cihazlarınızdan aldığı bütün bilgileri tek bir kanaldan değerlendirip kullanımınıza sunmasının bir ürünü. yani e-posta kutunuza gelen uçak bileti için neden gmail'e girip, bileti indirip, başka bir kaynaktan uçağın kalkış durumuna bakasınız? kurallarını internetin belirlediği bir dünyada yaşıyoruz, he artık bütün dijital kaynaklarımız birbirine bağlanıyor.

    mesela evinize gitmeden, 15 dakika öncesinden yakıp sıcak bir eve girmek sizin için kullanışlı bir şey. bunu eskiden, zaman ayarlı priz kullanarak yapabiliyordunuz, ancak zamana uymak zorundaydınız. şimdi nest kullanarak bunu gerçekleştirebiliyorsunuz.

    gerek yok denilmesini de anlamıyorum. uçak biletinizin google now tarafından otomatik tanınmasına gerek yoksa; uçak biletinin internetten alınmasına da gerek yoktur. ikisi de benzer teknolojik gelişmeler. gidin atatürk havalimanı'na alın biletinizi (acenteler de internetten çalışıyor).

    muhafazakar kitlenin görüşlerini ifade eden muhafazakar parti lideri "ben kitap falan okumam, okuyanlar sefilleri oynuyor" diyor; google yıllardır dünyanın en büyük kütüphanelerindeki nadide eserleri dijitalize edip; afrika'da mobil wifi vericileri kurarak ve insanlara internet erişimi kazandırarak bu kitaplara, bilgiye ulaşmalarını amaçlıyor.

    yani şu durumda ben muhafazakarların liderinden ziyade, google'ın benim haklarımı koruyacağından daha emin oluyorum. en azından insan hakları konusunda daha iyi bir karnesi var.

    internet çağında, verilerinizin toplanması konusunda yapılması gereken tek şey; internet etiği konusunda çalışma yapıp; internete uygun bir yasa çıkartılması. mesela avrupa birliği'nde "unutulma hakkı" adındaki hakkınızı bütün mecralarda kullanabiliyorsunuz; bizdekiler hala internetin fişini mi çeksek derdindeler.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap