12 entry daha
  • phantom of the opera at the royal albert hall adlı görkemli şovu izler izlemez indirip izlediğim müzikaldir. lakin biraz hayal kırıklığı yarattı ve spoiler'da değineceğim (bazıları da "kişisel") nedenlerden ötürü "çekilmese de olurmuş" ile "çekilmese daha iyi olurmuş" arasında gidip geldim izlerken.

    spoiler

    1) ilk müzikali izledikten sonra etkisinden çıkamadım. şu oyunu 8 yaşımdayken izleseydim tiyatroya yazılırdım. o derece etkilendim müzikalden. oyuncuları da çok beğenmiştim. devamı olan love'ın hayal kırıklığı yaratmasının nedeni de cast'ın değişmiş olması. keşke ilk cast'la devam edilseydi. hayır; şimdiki cast da güçlü, rollerinin hakkını veriyorlar. ama ilk göz ağrısı diye bir söz vardır ya, ilk cast'ı daha çok sevdim. ki bu son derece kişisel bir neden. başkası cast'la böyle bir bağ kurmadıysa farklı cast olumsuz etkilemeyecektir onu.

    2) ilk müzikal, öyküyü gayet iyi işliyordu. karakterlerin de hakkını veriyordu. buradaysa prodüksiyon gene kaliteli olsa da öyküsünden ötürü ekşimsi bir tat bırakıyor damakta. raoul'un kumar borcu, christine'in aslında phantom'a âşık olması, phantom'ın yalancıktan kendisini ölü göstermesi, çocuğun phantom'dan olması vs... fazlasıyla pembe dizi havasında öykü. aynı cast'la devam edilseydi bu pembe dizi biraz daha çekilirdi (yukarıda da belirtilmiş, ki etkileyici taraflarına rağmen çoğu kişinin pembe dizi yakıştırması yapacağını düşünüyorum).

    3) oyuna giriş hiç çarpıcı değil. giriş önemlidir. ilk müzikale öyle bir giriş yapılır ki tüyler diken diken olur alim allah. ama burada palyaçoları, cüce kadını görünce "ne oluyoz lan?" diye içimden geçirmedim değil. o dakika üzmeye başladı yapım.

    4) ilk müzikalde sürekli seyircinin gösterilmesi, geniş açıdan sahnenin gösterilmesi de hoştu. lakin bunda kamera seyircileri göstermedi. seyircisiz çekilmiş. bu tarafını da sevmedim. zira biraz sinema tadı vermeye başladı, ki bu hoş değildi. seyircilerin tepkilerini gözlemlemek hoş oluyordu.

    5) müzikler gene kaliteli. webber zaten dahi birisi. bunu söylemekte bir beis yok. lakin önceki müzikal için yaptıkları kadar etkileyici besteler yapamamış. öte yandan ilk müzikalle karşılaştırırsak her açıdan düşüş var: oyuncu sayısı epey azaltılmış, görkemli sekanslar hiç yok, çarpıcı sekansların sayısı 1-2, oyunculuklar iyi ama öncekiler kadar iyi değil, öykü çok zayıf, yönetmenlik zayıf. yazık. keşke yapılmasaydı.

    spoiler

    eyyorlamam bu kadar. bakalım webber 2015'te hangi yapımlarla çıkacak karşımıza.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap