28 entry daha
  • burada yazilanlari iyi analiz ederek, dogrulari secerek degerlendirip karar vermeniz gereken tavsiyeler.

    bahceniz korunakliysa -disaridan baskalari rahatlikla giremiyorsa, kopek atlayip kacamayacaksa-, tabii irka da bagli olarak bahcede besleyebileceginiz gibi evde de besleyebilirsiniz. evde beslenen kopekler ayda 1 kere disari cikmaz. gunde en 2 defa disari cikarmalisiniz, bahcede bakiyorsaniz bile.

    kopekler icgudusel olarak ciftlesir. anne-baba olmak, cocuk sevgisi yasayayim gibi insana ozgu duygulari yoktur. turkiye'de sokaklardaki ve barinaktaki kopek nufusunu goz onune alarak, yasi gelince kopeginizi kisirlastirin. zaten evde bakarak dogasini bozdugunuz hayvanin dogasini bozmus olmuyorsunuz, hatta ileride cikabilecek tumor gibi hastaliklari da onlemis olursunuz.

    "ama bilmem kim yavrusunu istiyor" bir kopegin bir seferde 7-8 tane yavrusu oluyor. siz bir tane vereceksiniz diye diger yavrulari neden riske atiyorsunuz?! kopekleri vereceginiz kisilerin 1 yasini doldurmadan sokaga atmayacagindan emin misiniz? barinaklar 1 yasinda golden'larla dolu. yavruyken butun kopekler tatli, ama buyumeye baslayinca sokaga atiliyorlar. bir de kisirlastirilmamis olduklarindan, gelsin yeni sokak kopegi yavrulari.

    bir kopegin ortalama 15 yil yasadigini unutmayin. esya gibi alinip, "ben bakamiyorum" diyerek terk etmeyi akliniza bile getirmeyin. en az 15 yil boyunca tatilinizi, gun icindeki planlarinizi ona gore yapacaginizi unutmayin. hic buyumeyen bir cocuk o. sevginize mamadan daha cok ihtiyaci var.

    kedi bakmak da sorumluluk gerektiriyor ama kedinizi 1 gun evde yalniz birabilirsiniz, tuvaletini kuma yapacaktir. yetiskin bir kopek bir hastaligi olmadigi surece bulundugu yere asla tuvaletini yapmaz. sadece oyun oynamak icin degil tuvaleti icin de disariya cikarmaniza ihtiyaci var.

    hayatinizin bir parcasi haline getirebilecekseniz kopek besleyin. nasil ki cocugunuzu atamazsiniz sokaga, kopeginizi de atamayacaginizi bilin. soyle dusunun; yavruyken kucaginizdan dusurmediginiz sicacik yuvadan alip, sokak kopeklerinin arasina, kotu insanlarin arasina biraktiginizda o hayvanin psikolojisini tahmin etmeye calisin.

    barinaga birakmak da bir cozum degil. turkiye'de barinaga saglikli giden kopek hastalaniyor. barinaklarin hali kotu, mutlu bir yuvadan oralara gondermeyecekseniz kopek besleyin.

    yavru kopek diye tutturmayin. yavru kopek bakimi zordur, tuvalet egitimini alana kadar evinizin her yerine cisini ve kakasini yapacaktir. gidin barinaklardan sahiplenin. orada terk edilmis bircok cins kopek de var. birisini mutlu edin en azindan.

    kimseye kopek hediye etmeyin. kopek bakmak buyuk bir sorumluluk. kopek beslemek isteyen, gidip kendisi sahiplenir zaten. boyle bir sorumluluk hediye olarak kimseye yuklenmemeli.

    ayni sekilde, sizden kopeginizin yavrusunu isteyen kisiden de suphe duyarim. hayvanlari seven, kopek beslemek isteyen bir kisi yavru kopek istiyorum diye tutturmaz. barinaktan yavru kopek alinacaksa o ayri ama yavru kopegin zorluklarini da bilin. sabirli olmaniz lazim.

    petshop'lardan kopek alip, bu ticaretin devamini saglamayin.
95 entry daha
hesabın var mı? giriş yap