109 entry daha
  • simdi bu entry mangasi hakkindaydi ama baktim ki "insanlik tarihinin en kotu eseri" diye eyyorlanmis hakkinda, birkac kelam ekleyecegim entarinin basina:

    neon genesis evangelion icin boyle bir laf ediyorsaniz, seriyi bastan sona en az 5 kere izleyip uzerine bir de wikisinden(evageeks) eksik kalan noktalari okumaniz gerekiyor. hideaki anno'nun bu evreni agir depresyondayken yazdigini da bilmek faydali olabilir yeni izleyiciler icin. bolumler ilerledikce bozulan cizim kalitesine veya parca parca ve kopuk kopuk gelisiyor gibi gozuken olaylarin arkasinda yatan gerekcelere end of evangelion'u izleyene kadar vakif olamayacaksiniz, dogaldir. gunumuz animeleri gibi gelismesini beklemeyin; kaldi ki zamaninda bile cok aykiri bir yapim olarak degerlendirilmis -critically claimed- bir yapim. 1995'ten beridir insanlar kendilerini helak edegeldiler bu yapimin ortaya kustugu fikirler ve eksik birakilan noktalar yuzunden. (kopukluk olarak yorumlanacak konular aslinda bilincli olarak eksik birakilmis seyler) psp'de cikan bir oyunu* bile hikayenin karanlik kalan kisimlarini aydinlatabiliyor. animesinde 1 saniye gozuken tek karelik bir sahne bile bir suru soruyu cevaplayabilirken ayni anda baska baska sorulara sebebiyet verebiliyor. (ornek: misato'nun gogsundeki yara izleri ile second impact arasindaki baglanti)

    izlediginiz ortam da muhim. bazi kaynaklarda eksik servis edilebiliyor. eksik dedigim, dvd seti ile farkli anlaminda.

    beyaz ay, siyah ay, yok efendim adam'in lance'i, yok pasam lilith'in lance'i, vay ustam first ancestral race derken her sey birbirine giriyor; corba oluyor belli bir yerden sonra eger dikkatli izlemezseniz. ondan sonra gelip "cok kotu yaaa" demeyin, izlemeyi planlayan insanlara yanlis fikir veriyorsunuz.

    5 milyon kere yazildi fakat tekrar etmekte fayda var: mindfuck yasayip bir hafta boyunca tugla sicmak istiyorsaniz animenin bolumlerini tamamen izleyip uzerine end of evangelion izleyin. yok ben o kadar mindfuck kaldiramam derseniz, end of evangelion'u izlemeden animenin son 2 bolumune gecmeyin.

    bunun bir de death&rebirth isimli ayri bir filmi var.

    goruldugu uzere animesi, mangasi, filmi, carti curtu derken cilki cikmakta. bir de simdi yeni cekilen rebuild serisinin aslinda olayi bastan anlatmaktan ziyade, tum hikayenin bir sonraki iterasyonu oldugu iddialarini guclendiren spoiler dolu su gorsele bakin bi: http://i.imgur.com/quhma.jpg

    evangelion insan turunun negatif dogasini insanin suratina vuran bir seridir. birkac ornegini spoiler'da yaziyorum, bakin gidip. iyilerin kotuleri yendigi, ana karakterin her konuda el ustunde tutuldugu shounen yapimlara bakip da evangelion'un sorunlu psikolojiye sahip olacak sekilde tasarlanmis karakterlerini garipsemeniz, "bu ne bicim kahraman karakter yea" demeniz normal. evangelion'da bir tane kahraman karakter var denilebilir; o da kanimca yui ikari'dir. yui ikari'nin nicin kahraman karakter olarak yorumlanabilecegini yonelik fikirleriniz yoksa, seriyi daha dikkatli izlemeniz gerekiyor otesinden berisinden fiskiran ince detaylara yogunlasip.

    --- spoiler ---

    1) misato, shinji'yi aldiktan sonra arabasi hasamat oluyor. bir yandan yaninda oturan cocuga sahte gulumserken, diger yandan kirlenen elbisesini ve hasamat olan arabasini dusunuyor kendi kendine. insanin ikiyuzlu dogasina gonderme.
    2) shinji'nin ve babasinin iliskisi. shinji aslinda babasina cok benziyor, bu benzerligi ilerleyen bolumlerde babasina yonelik ufak tefek bilgilerle goruyoruz. hatta ritsuko'nun gendo hakkinda bir lafi var, "yasamayi pek beceremiyor" seklinde.
    3) rei'nin once gendo'ya, sonra shinji'ye besledigi hayranlik. mangada rei'nin shinji'ye olan aski acik sekilde gosterilmis. ritsuko ve misato bazi sahnelerde rei'nin birilerine karsi bir seyler hissetme gibi bir davranis sergilemesinin ne kadar abuk bir durum olduguna deginirler. bunlar da yetiskin olarak "fucked up" insanlar.
    4) misato ile erkek arkadasinin iliskisinin arkasinda yatan ensest meseleler.
    5) ritsuko ve annesinin ayni adama tav olmasi ve kandirilmalari.
    6) ritsuko'nun annesinden gordugu ihanet.
    7) fuyutsuki'nin yui'ye karsi olan hisleri ve arzulari. bunlar cok kisa flashback sahnelerle betimlenen detaylar. fuyutsuki'nin caktirmadan yui'nin bacaklarini ve goguslerini kesisleri. bir karede fuyutsuki'nin gozlerini gosterirken bir sonraki karede shinji'nin ellerinin yui'nin goguslerine uzanmasini gostermesi. gel simdi burada anlatilmak istenilen fikri dusunmeden "kotu yeeaea" de. animasyonda 2 key frame ile adamlar yeni sayfa aciyorlar karakterlerin ic dunyasi hakkinda.
    8) yine fuyutsuki'nin gendo'dan nikah davetiyesini alirken yasadigi hayal kirikligi. insanin kiskanc yanina gonderme.
    8.5) bak bu fuyutsuki de cok problemli bir karakter. hoslandigi hatunu kaptirdigi adamin komutasinda calismasi, ve hatta belli bir olay yuzunden tehdit edilerek saf disi birakilmasi. (seri boyunca fuyutsuki biat eden bir karakter. sebebi var bunun dikkatli izlerseniz.)
    9) gendo'nun nihai amacinin insanin bencil tarafina gonderme icermesi.
    10) yui'nin anac tavirlari ve anacligin getirdigi irrasyonellige olan gondermeler.
    11) misato ciddi ciddi bi ara shinji'yi cinsel olarak kullanmayi dusunmus olabilir. buna yonelik gondermeler var.
    12) shinji'nin bildigin hizmetcilik etmesi evde 2 hatuna. gunduz dunyayi kurtar, aksam hatunlara hizmetcilik et. bu da shinji'nin psikolojisinin irzina gecen hususlardan biri.

    yui ile ilgili bazi seyler: (bkz: yui ikari/#47507284)

    bunlar ilk dusununce akla gelenler. daha asuka'nin problemlerini konusmaya baslamadik bak.

    --- spoiler ---

    yukarida saydiklarim, evangelion'u gerceklige yaklastiran faktorler. bu tip olaylari kendi icerisine dahil eden baska bir seri dusununce aklima hagane no renkinjutsushi geliyor; kaldi ki o da problemli karakterler acisindan zengin bir hikaye.

    tl;dr: evangelion'a kotu diyene laflar hazirlarim. *

    buradan sonraki kisim en basta yazmaya niyetlenip yazdigim entari.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    mangasi gecen yil neticelendirilmis seri. neon genesis evangelion yukselise animesiyle gecmis olsa bile, piyasaya ilk cikisi manga iledir; piyasayi gelecek animeye isitmak icin manganin onden yayinlanmasi planlanmistir.

    karakter tasarimlarini hideaki anno ile birlikte yoshiyuki sadamoto yapmis; ayni zamanda kendisi animenin key animation direktoru. (keyframe'lerden sorumlu yetkili abimiz) ve yanlis hatirlamiyorsam gainax'in kurucularindan biri. evangelion'la ilgili artbook'larin kulliyati bu adamin elinden cikma konsept cizimlerle ve hatta bizzat animenin yapiminda kullanilan storyboard'larla dolu. merak edenleri baka.bt'e sevk ediyoruz; bu torrentlerin cogu freeleech oldugu icin gonul rahatligiyla somurebilirsiniz. (ideal kosullarda amazon.jp linkleri koymak isterdim ama milletin gidip onlari alacagi yok, alacak kisi de acar kendisi bulur zaten.) sadamoto'nun diger islerinde buram buram bir evangelion havasi var kendine has karakter tasarimlari yuzunden.

    manga ile animenin arasinda 10 ay fark var. esasen boyle planlanmamis ancak yapimin uzamasi sebebiyle anime surekli otelenmis. anime basladiginda mangada ramiel islenmekte olmasina ragmen anime o 10 aylik farki 4-5 bolumde kapatiyor. sonrasinda ise manganin animeye yetismesi seneler aliyor; 2013'te sonuclanmak uzere. manganin bu kadar uzamasinin sebebi ise, sadamoto'nun proje uzerinde surekli calismis olmamasi. bazen iki bolum arasinda bir bucuk yil kadar sure girdigi olmus. dergiden takip edenler kabiz olmustur zannedersem. 2007-2008 gibi baslayan rebuild of evangelion furyasi sebebiyle de mangadan uzak kalmak zorunda kalmis sadamoto.

    manga ile animenin ayrildigi noktalar var. anime mangadan once bitmis olsa da, manga birebir animeyi takip etmiyor. karakterlerin ic dunyalarina yonelik daha fazla detay barindirdigi (ornegi rei hakkinda detaylar) soylenmekte. hikayenin akisina gore bazi karakterlerin konuya dahil edilis zamanlamalarinda da farkliliklar mevcutmus. (kaworu daha erken geliyormus mesela) iste bunlar hep evangelion evrenini genisleten seyler.

    manga ya 13 ya da 14 bolumden olusuyor. acip bakmaya usendim simdi. bunlar tek ciltler halinde, veya ucu bir arada ciltler halinde bulunabilir piyasada ve malum ortamlarda.
179 entry daha
hesabın var mı? giriş yap