26 entry daha
  • bir klasik müzik öğrencisi olarak, mevcudiyetini öğrendiğimde heyecanla üzerine atladığım dizi.

    ilk 6 bölüm sonunda söyleyebilirim ki, "bizim" dünyayı gerçekten yansıtıyor. mesela evet, şef demek ego demek. flütçü abimiz gibi idari işler/sendikacılık yapan orkestracılar, provanın ortasında ayağa kalkıp "hocam ara zamanı geldi yannız" diye söyleniyorlar. obuacıların çoğu güzel*. ve bir o kadar da şirretler**. şef orada "kalbinizle çalın, etrafı dinleyin" derken içinden "daha çok mu çalak az mı çalak" diye geçiren kalas ruhlular gerçekten mevcut. evet, klasik müzik bir "business" değil ancak gittikçe öyle gören insanların ellerine geçmekte. evet, klasik müzikte iş bulmak çok zor, garantisi yok ve buna rağmen bir umutla, sanat yapabilmek için her gün saatlerce çalışan insanlar var*.

    dizide gözüme batan tek şey, "maestroların" orkestrayı yönetirkenki hareketleri. bir tane şeflik öğrencisi bulamamışlar mı en azından 4/4'lük ölçü vurmayı öğretecek? dizideki gerçekçiliğe alçakça bir darbe vuruyor.

    --- spoiler ---

    6. bölümde o boş arsada çaldıkları 1812 uvertürü iyi güzel de, kimse beni o koca eseri bütün orkestranın ezbere çaldığına inandıramaz. yıllar içinde çalmayla tabi ki eseri öğrenirsin ama her nüansını, aksanını, ıvırını zıvırını, hele eseri o hafta içinde önceden çalmamışken hatırlamak düpedüz abes. akdeniz akşamları değil ki bu meret? yemeyiz hocam biz bunları.

    --- spoiler ---

    edit: lola kirke, sen kocaman bir kedisin ve mümkün olan en kısa zamanda bir düet yapalım diyorum. ne didin?

    2. edit: jimmypage'in meşazı üzerine aklıma geldi, bu rodrigo heyvanı orkestrada işe başlar başlamaz sezon açılışında çalınacak programı sktiredip "haydin mahler 8 çalak" diye çıkıntılık ediyordu. lakin mahler senfoni no. 8 öyle he deyince çalınacak bir eser değildir. çocuk korosu dahil dev bir koro, 8 şan solisti, genişletilmiş büyük orkestra gerektirir; bir de 1,5 saat sürdüğü için optimal şartlarda 1 haftadan fazla süre prova yapmak gerekir. o kadar insan (full kadroda 300+ kişi) nereye sığacak diye bir sorun da var tabii. yani kafaya göre mahler koyduracaktıysanız bu adama, mahler senfoni no 1 falan koyaydınız da inandırıcı olsaydı. mahler 8 çalabilmek-söyleyebilmek için insanlar gerektiğinde haftalarca çalışıyor. olmamış.
310 entry daha
hesabın var mı? giriş yap