420 entry daha
  • 3 senedir "ha başladım, ha başlayacağım" diye izlemeyi erteleyip durduğum diziydi, bu sabah itibariyle 5. sezonunu da bitirip 6. sezonunu beklemeye başlamış bulunmaktayım.
    tesadüf, tam da bugün 6. sezonun yayın tarihi açıklandı. aylardır, yeni sezonun ne zaman başlayacağını bilmeden, bekleyenler olduğunu düşünüce hile yapmış gibi de hissediyorum biraz.
    keşke fxx filan gibi, reyting savaşına daha uzak bir kanalda yayınlanıyor olsaydı...

    izlemeyi düşünüp de kararsız olanlar kesin izlesinler. zaten komediyle arkadaş önerisi olmadan community'den haberdar olacak kadar ilgiliyseniz diziyi beğenmeme gibi bir ihtimaliniz yok. eğer rastgele izleyip de beğenmemişseniz, muhtemelen ya kötü çeviri kurbanısınızdır ya da en sevdiğiniz komedi dizisi the big bang theory filandır. (tbbt'yi ben de severim ama kalibre farkı o kadar büyük ki...)

    bugüne kadar izlediğim komedi materyallerini, karakterlerin aşırılıklarının sonuçlarıyla* yüzleşip yüzleşmemeleri üzerinden ikiye ayırıyorum:

    - yüzleşmekten kaçınanlar: (finalini saymazsak) seinfeld, it's always sunny in philadelphia, the league, american dad, family guy, south park gibi diziler.
    bunlar, izleyeni yormadan feci şekilde yarabilirler. 20 dakikada izler geçersiniz. belli bir süre sonra tekrar izleyince yine yarılırsınız. son üçlü gibi olan dizilerde "bölüm sonu ders çıkarması" bulunsa da bunun en büyük işlevi, karakterler arasındaki ilişki durumunu bir sonraki bölümden önce sıfırlamaktır.

    - yüzleşenler: the office, malcolm in the middle, parks and recreation ve bu arkadaş...
    bu dizilerdeki en büyük özellik, çevrelerinin karakterleri sosyopatlıklarını fark etmeye zorlamasıdır. karakerler yaptıkları hareketlerin ve potansiyel sonuçlarının farkındadırlar ama buna rağmen olaylara (ilk türdeki komedilerdeki gibi) garip tepkiler vermekten asla geri kalmazlar. işte bu karakterlerin dizinin geçtiği ortama rağmen verdikleri tepkiler ve düşünce tarzları sayesinde ortaya durdura durdura güldüğünüz, nefesinizi kesen sahneler çıkar. 20 dakikalık bölümler olur 25-30 dakika...

    community bu ikinci türün bugüne kadar gördüğüm en başarılı örneği olabilir. sebebi de dizinin, televizyonda yapılmış her şeyin parodisini yapabilecek kadar klişelere hakim ve meta-humor çorbası olmasıdır. dizi sırtını meta'ya öyle bir dayamıştır ki, dizide bile dizinin metalığından bahsedilir. bu işi eline yüzüne bulaştırmadan yapabilmiş olması nedeniyle community çok ayrı bir komedi dizisidir.

    hee, ok meta ok... kimi kandırıyorum amk? gillian jacobs var diye izliyorum işte...

    --- spoiler ---

    öyle mükemmel parodi bölümleri var ki dizinin, her biri imdb'de 9.5'i hak ederek görmüş...
    modern warfare'in yeri çok ayrı olsa da, the office parodisi olan intermediate documentary filmmaking'de pierce'ın gruba "i am dying..." sözünün hemen peşinden abed'in kamerasıyla 1'e 1 sahnesine geçip söze "i'm not really dying..." diye giriş yapması gece 4'te apartmanı inlettirmişti bana.

    troy'un saçma bir sebepten ağladığı her sahne...
    (bkz: donald glover)

    britta'nın sezonlar ilerledikçe micheal scott'a dönüşüp dünyanın en sevimli insanı olması...
    (bkz: gillian jacobs)

    jeff'in paintball'da dekanın odasını basması, babası taklidi yapan pierce'ı dövmesi...
    (bkz: joel mchale)

    annie'nin çömlek dersinde yaptığı "vazo", tepki olarak çıkardığı her ses...
    (bkz: alison brie)

    abed'in şizofrenik ve başarılı tespitleri, nicolas cage yüzünden error vermesi...
    (bkz: danny pudi)

    pierce'ın söylediği her ırkçı-seksist-homofobik söz...
    (bkz: chevy chase)

    shirley'nin sevecen ve yargılayıcı çift kutuplu sesi...
    (bkz: yvette nicole brown)

    "opposite of batman", "six seasons and a movie!", "aaawww...", inspector spacetime, dekan'ın freestyle rap'i, changnesia, civil war, the darkest timeline...

    ve bu adam...

    --- spoiler ---

    6. sezon russo kardeşlerin* yöneteceği bir bölümle başlayacak deniyor, doğrudur umarım.
581 entry daha
hesabın var mı? giriş yap