1 entry daha
  • şaşırtmayan uygulama.

    verilen örnek hakkında konuşamam çünkü örnekteki üniversite ve bölüm hakkında bir fikrim yok. ancak genel olarak şunları söyleyebilirim:

    yüksek lisans programları genel olarak lisans eğitimini başka bir bölümde tamamlamış öğrenciler için doktoraya hazırlık olması için açılır. fakat bu uygulama sıklıkla yurtdışında görülür. türkiye'de doktoraya başvuru şartı olarak yüksek lisans yapmış olmak genelde aranır.

    yüksek lisans ve doktorayı birbirinden ayıran esas kriter ders aşaması değil tez aşamasıdır. ders aşamasında bu programlar için farklı farklı dersler açmak gerekli değildir. bir dersi almanız için belli bir konuda ön bilgiye ihtiyacınız varsa, bu dersin hocası tarafından belirtilir. ders size uygun değilse almazsınız. dersleri biribirinden lisans ve lisansüstü dersler olarak ayırmak daha uygun bir sınıflandırma olabilir.

    tez aşamasındaki farklılık şudur: doktora tezinin literatüre orjinal katkı yapması beklenir. gerçi bu kriterin türkiye'de ne kadar uygulandığı tartışılabilir. bilmem kimin bilmem ne fikri şeklinde bir çok tez bulabilirsiniz.

    ben haksızlık olduğunu düşünmüyorum. çünkü lisansüstü dersler öğrencinin bireysel (genelde) performansına göre değerlendirilir. yani katalog sistemi uygulanır, çan eğrisi sistemi uygulanmaz. özet olarak diğer öğrencilerin performansı sizin performansınızı etlikemez.

    yasal olarak bir engel olup olmadığı konusunda ise herhalde tek yapılabilecek şey o programın yönetmeliğini incelemek olabilir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap