1 entry daha
  • istanbul'un bilinen ilk seri katili, 19. yüzyılda ''galata canavarı'' namıyla maruf rum asıllı ayyaş ve kabadayı. bıçağını rakiplerinin tam kalbine sapladığı için ''bıçakçı'' lakabıyla anılırdı. ''onikiler'' diye bilinen efsanevi kabadayı güruhunun en bilindik ismi olarak kayıtlara geçmiştir.

    reşad ekrem koçu, ''bıçakçı petri'' romanında, bu ünlü katili istanbul'un kadim ve esrarengiz meyhanesi ''lavirentos''un (labirent-dolambaçlı dehliz) dekorunda anlatır. annesi fahişe olan ve rivayete göre çok ''güzel'' bir delikanlı olan petri, bir gece tecavüze uğrar ve bu tecavüzün müsebbibi olan kaptanı kalbinden bıçaklayarak öldürür. bu cinayetten dolayı yakalanmamasını sağlayan ve sonra kendisini bir nevi kapatma (koçu üstat, burada ''zenane'' sıfatını kullanmış) olarak yanına alan lefteri adında kefalonyalı yaşlı bir kaptanı da, istanbul galata'da, hem de daha onsekizine gelmeden yine kalbinden bıçaklayarak öldürür.

    daha sonraki yaşamı, lefteri kaptan'ın akrabalarıyla kan davası şeklinde devam eder. bu kaçma-kovalamaca sırasında 14 kişiyi daha helak eden bıçakçı petri, ayrıca ester adında bir musevi kızını ve tutkun olduğu kantocu peruz'un sevgilisini de öldürür. osmanlı polisinin bir türlü yakalayamadığı, bütün rakiplerini teker teker öbür tarafa gönderen petri'nin efsanesi, kısa gençliğini geçirdiği galata'da, lefteri kaptan'ın küçük kızı kiryakiça tarafından pusuya düşürülerek sonlanmıştır. lefteri kaptan'ın ailesinden kalan son erkek olan lambo tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünde 24-25 yaşlarında olduğu söylenir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap