60 entry daha
  • aslında iki satır yazı okumaya üşenildiği için anlaşılamayan felsefi düşünce ve pratik. veganlık bir din değil, bir kitabı ve kuralları yok. hayvanın etini, derisini, tüyünü, sütünü, yumurtasını kullanmak ve bunun için hayvanlara işkence yapmak hoşuma gitmez diyen bir kişi bu felsefenin temelini anlamıştır ve uygularsa da vegan olur. gerisi türlü anlayış ve uygulama farklarıdır, örneğin palm yağı vegan mıdır değil midir gibi bir tartışma var.

    mesela yumurta neden yenmemeli, açıklayalım. yumurta üretimi için tavuklar doğal olmayan yöntemlerle besleniyor ve yumurta üretimi sağlanıyor. tavuklar daracık kafeslerde tutuluyor. ticari değeri bittiği anda öldürülüyor. örneğin erkek civcivler ticari değerleri olmadığından canlı canlı öğütücülere atılıyor veya bi kovaya doldurulup açlıktan susuzluktan öldürülüyor. videolarını bulabilirsiniz.

    süt de buna benzer. inekler doğal olmayan yollarla yetiştirilip süt üretmeleri sağlanıyor. aslında hayvanın sütü kendi yavrularını beslemek için. yeni doğmuş yavrusundan ayrılan ineklerin videolarını da görebilirsiniz.

    ormanların yakılıp yerine avm yapılmasına karşı çıkmaktan çok farklı bir düşünce değil esas olarak. aslında bizim için var olmayan şeyleri kullanma, tüketme, hapsetme, öldürme hakkını kendimizde görecek kadar bencil olmamız mesele.

    tavuk markette ambalajlı olarak veya burger ekmeğinin içinde satılınca aslında herkesin bayıla bayıla beslediği kediden köpekten daha önemsiz bir hayvan olmuyor. en başta bu ikiyüzlülük bile veganlığın etik olarak tutarlı ve gerekli olduğunun bir göstergesi.

    benim anlamadığım bunun neden herkese dert olduğu. neden bu kadar tepki gösteriliyor? bunun burjuvaziyle özdeşleştirilmesi niye? kuru fasülye ve mercimek ne zaman etten daha pahalı olmuş da bu eleştiri yapılıyor, anlamak mümkün değil.
995 entry daha
hesabın var mı? giriş yap