1 entry daha
  • geçmiş, doğu bloğu ve onun çöküşü, avrupa birliği ve batı adaptasyonu bile arada kalmış topluluğun/ülkenin/grubun sineması, benim için de elbette yeni challenge!
    kişisel olarak bu yıl berlinale'de aferin! filmi ile girizgahı yaptım romen yeni dalga akımına. film, 19. yüzyıl sonu romanya (!) ve ulus-devlet e geçiş, kölelik ve genel sosyo-ekonomik sistemi anlatılıyordu ki siyah beyaz espirisi bol bir yol filmi idi. (http://www.imdb.com/title/tt4374460/)
    bu yıl gene cannes'ta prix un certain talent genç yetenek ödülünüthe treasur ile alan corneliu porumboiu indiewire sayesinde keşfettiklerimden. http://www.indiewire.com/…ius-the-treasure-20150522
    genel olarak, sanırım akımdaki çoğu film kimlik sorunu, sosyal ve politika değişimlerini işliyor. örneğin 4 months, 3 weeks and 2 days kürtaj yasası ile ilgili ve sanırım popüler olan filmlerinden biri, listeye sokulmalı. (detaylı inceleme için bu makaleye bakılabilir: http://www.international.ucla.edu/…-five-r3-ayy.pdf) üstelik bunların birçoğunu devlet bütçesinden bağımsız olarak gerçekleştiriyor (devlet elbette neden ödenek versin değil mi?), bu nedenden dolayı sistem eleştirisi oldukça kuvvetli filmler,ve çoğu yönetmen oldukça genç. dogma gibi bir establish bir akım olmadığından spontan geliştiğin ötürü, kamera/görüntü/ses/sahne vb. konularda yazılı kurallar yok. new wave ismi tabiki de eleştirmenlerin sıfatlandırması, çünkü zaten bir grup sinemacı çıkıp biz new waves'ı demiyor, sadece çektikleri konular görüntü ve seslerin real düzeyde olması aynı diğer new wave akımlar gibi (british, french) bu akımına da bir nevi zorunluluk haline getiriyor. ama bu genel olarak çok tartışılmış bir konu çünkü bazı yönetmenler "new wave"ın hali hazırda 1970'lerde başladığını iddia ediyorlar. bu anlamda çok güzel bir makale var ki new wave mi new europe mu tartışmasını romen sineması üzerinden ele alıyor (http://www.acta.sapientia.ro/…a-film/c3/film3-2.pdf)
    (bu sorguyu zaten son dönem rus sinemasında da yapmak mümkün, misal andrey zvyagintsev)
    wikipedia'da filmlere dair uzun bir liste mevcut: http://en.wikipedia.org/wiki/romanian_new_wave
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap