40 entry daha
  • geçici olarak gelen fakat kalıcı olan vergi.
    peacock-wiseman yaklaşımını bilenler bilir. bilmeyenler için kısaca değineyim. yaklaşım şunu der, devlet öngöremediği harcamalarını finanse edebilmek için ek gelir kaynakları yaratır ve olağanüstü durumun üstesinden gelmeye çalışır. çünkü olağanüstü dönem durumlarında kamu harcamaları sıçrama gösterir. bunun finanse edilmesi gerekir.
    ek gelir kaynağının ise başında vergi geliyor. hatırlayınız 99'da deprem olduğu vakit devlet artan kamu harcamalarını finanse edebilmek adına özel iletişim vergisini koymuştu. peki devlet vergi yoluyla istediği hedefe ulaştı mı ? halkın vergiye bakış açısını bildiğimiz bu nadide ülkede, evet ulaştı. çünkü, vatandaşın vergiye olan direnci yoktu. gönüllü olarak bu yeni gelen ''geçici vergi'' yi ödedi.
    olağanüstü durum ortadan kalktıktan sonra ise vergi kaldırılmadı. çünkü halk bu vergiyi ödemeye, devlet de sıçrama gösteren kamu harcaması düzeyinde harcama yapmaya ''alışmıştı.'' dolayısı ile ''geçici vergi'', ''kalıcı'' hale geldi.
    ''olağanüstü dönem sonrası elde edilen vergiler, bayındırlık ve barış harcamaları için kullanılır'' der peacock-wiseman fakat biz nereye aktardık o konuda bilgimiz yok.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap