14 entry daha
  • 58'nci ayetinde bugünkü milletlerarası hukukta bulunmayan ve çağdaş hukuk normlarıyla çelişen bir kavrama* da yer vermekte olan kuran suresidir. buna göre:
    karşılıklı saldırmazlık antlaşması bulunan bir kavme karşı savaş açmak için ortada kanıt bulunması gerekmez. onların bu antlaşmayı bozacağına ilişkin tek taraflı bir şüphenin oluşması yeterlidir:
    <<bir topluluğun hâinlikte bulunacağından korkarsan aradaki muahedeyi boz ve bunu, yâni iki tarafın da bir sözle bağlı olmadığını onlara bildir. şüphe yok ki allah, hâinleri sevmez.>>
    elmalılı hamdi yazır meali

    <<58- bir de şu var ki, bir kavmin hıyanet edeceğinden korkarsan yani kendisiyle antlaşma yaptığın bir kavmin o antlaşmayı bozacağını hisseder, ortada olup bitenlerden ve su yüzüne çıkan belirtilerden bunu kesinlikle anlarsan ve böyle bir hıyanete uğratılacağından korkarsan doğru ve düz bir yoldan açıkça onlara sen de nebzediver. yani ahtlerini dosdoğru bir şekilde ve açıkça yüzlerine fırlatıp atıver.>>
    elmalılı hamdi yazır tefsiri
    (andrew'un notu: kanımca elmalılı burada kendisine yakışmayacak bir şey yapıyor ve "su yüzüne çıkan belirtilerden bunu kesinlikle anlarsan" gibi bir ifade kullanıyor. oysa ayet metninde böyle bir ifade yoktur. sadece şüphe oluşması yeterli görünmektedir. kaldı ki rivayete göre de bu âyet kurayza oğulları hakkında inmiştir. rivayet doğru ise paygamber beni kurayza kabilesi ile arasındaki saldırmazlık anlaşmasını da hiç bir somut gerekçe göstermeden tek taraflı olarak bozmuş görünmektedir.

    (ara: kurayza)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap