8 entry daha
  • arthur schopenhauer’in yaklaşık iki asır önce kaleme aldığı ve son iki asrın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen kitabının adıdır.

    nietzsche’nin akıl hocası olan arthur’un kitabını herhangi bir metinden öteye taşıyan kıymetse, 1800’lü yıllarla günümüz dünyasının en temel ‘insan, fikir ve yaşam’problemlerinin hep aynı olduğunu; modern hayatın, ‘sıradan ve ahmak’ olanlarla ‘sofistike’ olanların aslında hiç değişmediğini, sadece çağlara göre kalıplarının üzerinde birtakım yöntem değişiklikleri olabileceği gerçeğini gösteriyor olmasından kaynaklanıyor. örneğin schopenhauer’in insanın varoluşu, düşünen varlık oluşu ve zihinsel gelişimiyle ilgili örneklemeleri insanın okuma, yazma ve yaşama karşısındaki hallerini anlatırken sergilediği anlatım tarzı ve saptamaları bugün de son kullanma tarihini yitirmemiştir.

    schopenhauer’in “okumak, yazmak ve yaşamak üzerine” isimli kitabı “insan mutluluğunun iki temel düşmanı: ıztırap ve can sıkıntısı” bölümüyle başlar. ilk bölümde ‘sıradan ve ahmak’ olanlarla, sofistike olanlar arasındaki can sıkıntısı ve sıkıntının niteliğinden bahseder.

    schopenhauer'ın mutluluk bahsinde ise “sıradan insan, hayatının mutluluğunu kendi dışındaki şeylere, mala mülke, şana şöhrete, kadın ve çocuklara, dostlara, cemiyete ve benzerine bağlar; dolayısıyla bunları kaybettiğinde hayal kırıklığına uğrar ve mutluluğunun temeli çöker. sadece zevkleri peşinde koşarak ömürlerini tüketirler ve vahşi bir hayvana benzerler. her gün görülebileceği üzere; bunlar aynı zamanda servetlerini ve boş vakitlerini, kendilerine en büyük değeri kazandıran şey için kullanmadıklarından ötürü de eleştirilmelidirler.” der.

    sanki bu satırlar 1800’lerin dünyasından değil bugün yaşadığımız modern hayattan ve toplumumuzun içinde bulunduğu en büyük çıkmazdan bahsediyor gibi. bu sözleri günümüzün tarifi olarak düşündüren durumsa, modern toplumların bugünün dünyasındaki en sinsi hastalıklarından biri olan ‘hedonizm’i yani ‘hazcılığı’ tarif ediyor olmasıdır.

    bkz: (#52782634)
    (bkz: modern insanın en büyük problemi)
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap