111 entry daha
  • başlığı altında ekşisözlük'ün neden bittiğinin özeti olan otomobil. arkadaş ben bu ekşisözlük'te insanların direkt ortamı gerip birbirine hakaret ederek tartışmasına hastayım. adam savunduğu şeyin etkisi artsın, sesi daha yüksek çıksın diye direkt hakarete giriyor. biri barzo çocuk der, biri şapşik der, biri cahil der, biri mal der. trafikte kavga edip birbirini vuran ruh hastası insanımın, mutsuz insanımın sözlüğe yansıması işte n'aparsın...

    ben yine üzerime düşeni yapıp cevabı vermeye çalışayım kardeşlerime;

    --- spoiler ---
    dünyanın bütün elektriği neredeyse kömürden geliyor %40 lan boru mu, %27'si doğalgaz zaten.
    onu da geçtim dünyanın lityum kaynaklarını tüketmesi, pilin atık hali derken belki de çevreyi daha fazla kirletiyor bilemem birisi araştırdıysa atsın buraya.

    sen elektrikli araba kullanınca elektrik uzaydan mı geliyor oğliim :)
    --- spoiler ---

    abicim azıcık araştırıp savunduğunu bilip gelirsen sevinicem bi dahakine. senin mantığınla elektriğin çoğu doğalgaz ile kömürden elde edildiği için uğraşmayalım hiç, kapatıp gidelim. bu teorik soruna long tailpipe deniyor. yani uzun egzoz. diyorlar ki elektrikli araba egzozu arabadan alıp santrale taşıyor. rakamlarla açıklanmış ki külliyen yalan.
    bir kere hastası olduğun, o sesini filan çok sevdiğin içten yanmalı motorun verimliliği o kadar az ki oturur ağlarsın. yaktığı enerjinin, harcadığının %30 ila %45'ini harekete çevirebiliyor o motorlar. enerjini çoğunu ısı, ses vs. olarak kaybediyor. yani tüm elektriği teorik olarak petrolden, kömürden, doğalgazdan verimliliği çok daha yüksek santrallerde üretsek bile elektrikli araba daha verimli çünkü elektrikli motor verimliliği %95 dolaylarinda.

    sen yine daha detaylı, rakamlı açıklama istiyorsan elon musk bunu 9 sene önce açıklamış, buyrun. ingilizcen yoksa ben sana onu da çevirdim, sen yeter ki okumak iste. o da burada.

    lithium-ion piller geri dönüştürülebiliyor, lithium dahil tekrar kullanılabiliyor çevreye bir riski yok. litihum kaynaklarında da bir sıkıntı yok.

    hatta adam diyor ki evin müsaitse güneş paneli tak, bir de gece de güneş enerjisi kullanmak için evine de şofben gibi pil takalım* enerjin komple yenilenebilir olsun. elektriği santrallerde merkezi üretmeyelim, hanelere yayalım, üretim fazlasını da şebekeye satarsın diyor.

    --- spoiler ---
    bir de efendim elektrik motoruna ne kadar elektrik verirsen o kadar hızlı döner, yok 1 saniye daha hızlıymış falan bunlar geyik şeyler.
    bu arabanın hızlı gitmesi değil pili bitirmemesi gerekiyor, hala 500km menzil falan diyorsunuz istanbul-bodrum yapamaz o zaman yanlış mıyım?
    --- spoiler ---

    supercharger diye bir olay var acun abi, arabanı bedava şarj ediyosun abi, dünyanın her yerine çok hızlı yayılıyor abi. 20dk'da yarım şarj yapıyorsun hem de bedava. bu şarj için durmaları hemen hemen 300km'de bir yapman gerekiyor ki 300km araba kullandıktan sonra zaten tuvalet, yemek vs. bir ihtiyacın oluyor. bu supercharger ağı son iki senede kuzey amerika, avrupa ve çin'in çoğunu kapsadı bile. 2016 sonunda türkiye'de 9 ilde olacak.
    yani istanbul-bodrum'u geçtim, istanbul'da supercharger olunca buradan atlayıp londraya, barcelona'ya bedava gidebileceksin. bedava.

    şehir içinde zaten 500km'den fazla araba kullanıyorsan bir günde seni takdir ederim. ayrıca park ettiğin yerlerde devamlı şarj edeceğin için, ve araban zaten ömrünün %95'ini şarj halinde geçirdiği için, ve telefonunu şarj ettigin prize bile takabildiğin için bundan sonra benzinci bulmak için yolunu değiştirmene de gerek kalmayacak acun abi. her sabah dolu depoya uyanacaksın.

    --- spoiler ---
    basligi altinda hala 0'dan 100'e kac saniyede cikacagi konusulan arac. adamlar 500 km menzilli elektrikle calisan arac yapmislar ve her sene bunu %10 gelistireceklerini soyluyorlar, 3 saniye veya 2.8 xabiye bu kadar onemli mi? aracin fiyati 70 bin usd, diger spor araclardan oldukca ucuz. yaklasik 5 sene icinde arabalarda devrim yapabilir ve yakitla calisan araclarla ciddi rekabet icine girebilir ve hatta kazanabilir. arabayi alip drag yarisinda mi kullanacaksiniz lan, adamlar elektrikli motor teknolojisinin neler yapabilecegini kanitlamak icin yapmislar. yok ferrari'yi gecer, yok lamboyu aglatir, sen bunu alip egzosunu degistirirsin bi de barzo cocuk seni.
    --- spoiler ---

    başlığı altında hala 0-100 sürelerinin konuşulma sebebi 2015 yılında elektrikli otomobile hala golf arabası muamelesi yapanlar olduğu içindir. adamlar elektrikli arabanın bırak petrollü ile yarışabildiğini, daha iyi oldugunu kanıtlıyor. spor araba sahiplerini kızdırıyor 2.5 tonluk arabayı 2.8 saniyede 100'e çıkartıp, 3 kat daha fazla para harcadığı arabayı madara ederek.

    arkadaşlar artık kafaların bir paradigma değişimi yaşaması gerekiyor. bitti içten yanmalı motorlar. hele ülkemizdeki vergilerle pazara otomobillerin girmesi ile devlet bir hainlik yapmazsa* çok fena bitti. uyanın artık. 21. yy'a bir hoş gelin. farkına varın. dilimde tüy bitti...
168 entry daha
hesabın var mı? giriş yap