4 entry daha
  • nazilere atfedilenlerle yarışacak türden büyük bir insanlık suçudur bu deney. üstelik bir iki yıl içerisinde olup bitmemiş, 40 yıl kadar sürmüştür.

    ve amerika'nın sicili açısından "amaan 80 yıl önceki bir şey" denebilecek istisnai bir durum da değildir. henüz 1990'larda, john hopkins gibi saygın bir kuruluşa bağlı bir enstitü, kurşunlu boyaların silinmesiyle ilgili bir araştırma yapar. amaç en düşük maliyetli yöntemi bulmaktır. tabii kobay olarak da baltimore'da yaşayan, deneyin içeriğiyle ilgili asgari düzeyde bilgilendirilmiş yoksul, zenci aileler kullanılır. sonuçta özellikle çocuklarda ciddi etkiler gözlemlenir.

    yıllar sonra, bölgede yüzlerce evi yoksullara kiralamış olan bir adama ailelerden biri dava açar. bu ailenin çocuğunda çok çok yüksek oranda kurşun zehirlenmesi çıkar. çocuk, bu yıl polis gözetiminde öldürülmesiyle baltimore ayaklanmasının çıkışını tetikleyen freddie gray'dir.

    amerika'da son yıllarda yeniden kendini gösteren, yer yer şiddet de içeren ayaklanmalara bu gibi politikalar üzerinden bakmakta fayda var. yoksa türkiye'de gezi'ye "kışkırtıyorlar, dış mihrak var" diyen çomarlarla aynı sığlıkta kalmak kaçınılmaz olur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap