75 entry daha
  • "zero" aynı zamanda düsseldorf merkezli bir sanatçı birliğinin de adıdır. otto piene ve heinz mack tarafından 24 nisan 1958'de kurulmuş. 1961'de bu iki sanatçıya günther uecker de katılmış.

    "zero" ingilizce "sıfır" mânâsına geliyor. ikinci dünya savaşı'ndan sonra "yeni, yepyeni, geçmişin yargı ve tecrübelerinden arınmış bir şekilde sıfırdan bir başlangıç" anlamında bu birliğe isim olarak seçilmiş. ve fakat bu "zero"nun nihilizim veya dadaizim gibi fikir ve anlayışlardaki anlamıyla bir "hiçlik"ten doğmadığını da belirtmek lazım.

    mack-piene-uecker tarafından 1965'te kaleme alınan ve hannover'de yayımlanan "sıfır manifestosu":

    "sıfır, sessizliktir. sıfır, başlangıçtır. sıfır, dairedir. sıfır, kendi kendi etrafında döner. sıfır, aydır. güneş, sıfırdır. sıfır, beyazdır. çöl sıfır. gökyüzü sıfırın üzerinde. gece -, sıfır, akar. göz sıfır. yara. ağız. öpücük. süt, yuvarlaktır. çiçekler sıfır kuşlar. sessizce. süzülürce. sıfır yerim, sıfır içerim, sıfır uyurum, sıfır uyanırım, sıfır severim, sıfırı severim. sıfır güzeldir, dinamo, dinamo, dinamo. baharda ağaçlar, kar, ateş, su, deniz. kırmızı turuncu sarı yeşil lacivert mavi mor sıfır sıfır gökkuşağı. 4 3 2 1 sıfır. altın ve gümüş, ses ve duman. seyyar sıfır. sıfır sessizliktir. sıfır başlangıçtır. sıfır yuvarlaktır. sıfır sıfırdır. "

    zero'nun kurucu üçlüsü otto piene, heinz mack ve günther uecker, ikinci dünya savaşı yıllarında büyümüş, savaşın yıkımını görmüş arızalı bir kuşağın çocukları. 50’lerin sonuna doğru ‘sanat sıfırdan başlamalı’ düşüncesiyle harekete geçtiklerinde sanattaki bütün yerleşik kurallara karşıydılar. zero, çağdaş sanatın da ilgi duyduğu ışık, renk, ateş, hareket ve mekanik gibi meseleleri ilgi alanı dahiline almakla öncü niteliği de taşır.
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap