130 entry daha
  • yakıtı yakarken, hidrokarbonları oksitleyerek (molekülü parçalayıp başka bi molekül yapıyoruz) atomların arasındaki bağ enerjisini kullanıyoruz. bu da bize ısı veriyor. termik motor ise adı üstünde bu ısı enerjisini harekete çevirmede kullandığımız sistem.

    sorun şurada: yanmada açığa çıkan ısının az bir kısmı otomobilin hareketinde kullanılabiliyor. verim dediğimiz bu. senin yaktığın bir birim yakıtta 100 kilojoule ısı enerjisi üretmiş ol, bu 100 kilojoule'ü lastiklere kadar götürmem lazım şimdi. yanmadan başlıyorum:

    - muazzam ısı kaybı. pistonu aşağı indirmek* için genleşmeyi (ve ısıyı) kullanıyoruz ama o motor neden cayır cayır yanıyor? dışarı kaçan o kadar ısı ziyan oldu. üstüne bir de soğutmakla uğraşıyorum o derece.
    - motorun hareketli parçalarının yarattığı sürtünme: bütün pistonlar, kamlar, krank - hepsi bir yerlere sürtünüyor. deli gibi yağlıyoruz, ama sonuçta yine kaybımız var.
    - elimizde kalanla krank miline kadar geldik. nihayet motordan çıktık ama sırada şanzıman var, yine milyon tane hareketli parça. yine sürtünme.
    - şanzımandan da çıktık, tam bitti diyorduk, haydaa diferansiyel. burda da hareketli parça, sürtünme.
    - ha bir de aküyü şarj etmem lazım, ona da harcıyorum bi kısmını.

    yani ben yakıt hortumundan tekerleklere gidene kadar önüm engellerle dolu. bu kadar kayıp bu yüzden. elektrikte ise motor var, tekerlek var. bitti. bataryadaki enerjiyi ısıya, sürtünmeye kurban vermeden aktrabiliyorum.
149 entry daha
hesabın var mı? giriş yap