9 entry daha
  • bu hastalığa sebep olan virüs herpes temelli. kediniz çok sık hapşırmaya başlarsa ve burun akıntısı olursa emin olun kedi gribi olmuştur. ve sıkıntı büyüktür, çünkü kedi gribi kediler için virüs temelli hastalıkların en zayıfı olsa da özel olarak ilgilenmediğiniz sürece ölüme sebep olur. kediniz dışarı çıkan bir hayvan değilse veterinerde bulaşır genelde, bulaşmaya sebep olan veterinerler şikayet edilmelidir.

    kedinizin ölüm riskine girme sebebi ise, burnu tıkandığı için koku alamaması ve koku alamadığı için beslenmeyi reddetmesidir. beslenmeyi reddettiği süre boyunca ağızdan şırınga yolu ile verilebilecek yaş mamalar (hills i/d, royal canin instictive) veya bebek kediler için satılan kedi sütü tozları zorla ve ısrarla verilmelidir. evet bazı yaş mamalar şırınga ile verilebilecek şekilde üretilmiştir. kediniz beslenmeyi reddedicek duruma gelmişse ki kedi gribi vakalarında bu kaçınılmaz gibi bir şey, zorla besleyiniz.

    tedavi sürecinde antiboyotik alması şarttır, viral zararın üstüne bir de bakteriyal rahatsızlık gelirse kaldıramaz. ek olarak lisin verilse iyi olur. lisin virüsün tercih edeceği bir aminoasittir ve başlangıçta çoğalmasına katkıda bulunur ama lisin kullanarak üretilmiş virüs çoğalamaz, bir nevi kısır virüsler üretilir. asıl kritik, en çok gereken ve türkiye'deki veterinerlerden kolay kolay uygulamasını veya bashetmesini göremeyeceğiniz yöntem ise insanlar için üretilmiş antiviral vermektir. (yurtdışında kullanımı önerilmektedir veterinerlerden, etken maddeyi kedi anahtar sözcüğü ile ingilizce olarak yazıp aratınız). acyclovir etken maddeli herhangi bir antivirali verebilirsiniz, zira hastalık herpes temelli ve onunla mücadele etmek lazım. (illa zovirax diye diretmeyin, ne denk gelirse alın, önemli olan etken madde) dozaj konusu çok çok dikkat edilmesi gereken bir mevzu olmasa da önemlidir. 200 mg tabletlerden edinip hapı bölerek 6 saatte bir kg başına 20 mg vermek uygundur. (örnek 4 kg kedi için 6 saatte bir 80 mg, saat konusu önemli, gece kalkıp vermek lazım tam zamanında en az 3 gün). hapın prospektüsünü dikkate alın dozajı ayarlarken ve tekrar kontrol edin prospektüsten. çünkü ben bu yazıyı bilgilerin çok taze olmadığı günlerde yazıyorum, dozajı karıştırabilirim. acyclovir damar yolu için sıvı, şurup ve tablet olarak 3 formda bulunur. en pahalı veterinere de gitseniz ben tablet öneriyorum. çünkü deneyimlerim şurup ve özellikle enjeksiyon olarak ilacın hasta hayvana verilmesinde bu ülkedeki veterinerlerin çok azının dozaj ayarlarabileceğini söylüyor. hapı kendiniz yutturabiliyorsanız antiviral tedavisi için veterinere gitmenize gerekmez. (lafı götünden anlamayın, kedinizin kedi gribi olduğunu düşünüyorsanız direk en bilgili bildiğiniz veterinere götürün kedinizi. sadece tedavi başladıktan sonra veterineriniz antiviral konusunda ben bilmiyorum derse, kedinize antiviral uygulamaya karar verirseniz ve kendiniz yutturabilecekseniz gitmeye gerek yok) bu antiviral acıdır ve yaş mama ile kediler yemez, yutturmak gerekir.

    daha sonra deneyimleri daha düzgün aktarabileceğim şekilde bu entry'i editleceyeceğim. çünkü çok eksik kaldı ve benim şu an daha detaylı bir yazı yazacak zamanım yok. sıkıntı yaşayan ve bu konuda fikir almak isteyen suserler telefon numaralarını yazabilirler, mesaj yazacak kadar zamanım yok ama kendilerini arayabilirim.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap