11 entry daha
  • kuran'da pek çok yerde istiva fiili'nin nesnesi olarak geçen sözcük*:

    mealciler kuran'daki her bir arapça sözcüğün türkçesini yazarlar da, bazı kelimelere gelince bir türlü elleri varmaz. işte allahın arşına oturduğunu anlatan "istiva" sözcüğü de böyledir. bunu arşını istiva etti, kapladı, yöneldi, hükümran oldu, egemen oldu, kuruldu
    gibi ifadelerle açıklamaya çalışırlar.

    oysa istiva oturmak demektir. (seviye kelimesi ile aynı) sevî kökünden türer.
    yani kuran doğrudan "allah tahtına oturdu" diyor!
    inkar eden dinden çıkar!

    bunun mecazi bir anlamı olduğunu iddia ederek meseleye açıklık getirmeye çalışanlar da vardır. bir an doğru kabul etsek bile bu kez de kuran'ın apaçık bir dille indirildiği ile ilgili ayetleri ile çelişir duruma düşeriz. çünkü kitap bize bizatihi herhangi bir dolaylı anlatımı olmadığını söylemektedir.
    (bkz: antropomorfizm)

    https://youtu.be/vwu87mt77c4?si=umdrz_tqlyjmpyh-

    *dipnot:

    7/a'râf-54: inne rabbekumullâhullezî halakas semâvâti vel arda fî sitteti eyyâmin summestevâ alâl arşı, yugşîl leylen nehâre yatlubuhu hasîsen veş şemse vel kamere ven nucûme musahharâtin bi emrihi, e lâ lehul halku vel emr(emru), tebârakallâhu rabbulâlemîn(âlemîne).
    semaları ve arzı altı günde yaratan, muhakkak ki sizin rabbiniz allah'tır. sonra arşa istiva etti. gündüz, onu süratle talep eden (takip eden) gece ile örtülür. ve güneş ve ay ve yıldızlar o’nun emrine musahhardır (boyun eğmişlerdir). yaratma ve emir o’nun değil mi? âlemlerin rabbi mübarektir, şanı yücedir.

    10/yûnus-3: inne rabbekumullâhullezî halakas semâvâti vel arda fî sitteti eyyâmin summestevâ alâl arşi yudebbirul emr(emre), mâ min şefîin illâ min ba'di iznihî, zâlikumullâhu rabbukum fa'budûhu, e fe lâ tezekkerûn(tezekkerûne).
    muhakkak ki sizin rabbiniz allah, semaları ve yeryüzünü 6 günde yaratandır. sonra arşa istiva etti. işleri düzenler ve o’nun izni olmadıktan sonra (olmadıkça) bir şefaatçi yoktur. işte bu allah, sizin rabbinizdir. artık o’na kul olun. hâlâ tezekkür etmez misiniz?

    13/ra'd-2: allâhullezî rafeas semavâti bi gayri amedin terevnehâ summestevâ alâl arşı ve sehharaş şemse vel kamer(kamere), kullun yecrî li ecelin musemmâ(musemmen), yudebbirul emre yufassılul âyâti leallekum bi likâi rabbikum tûkınûn(tûkınûne).
    görmekte olduğunuz semaları (gök katlarını) direksiz olarak yükselten allah’tır. sonra arşa istiva etti. ve güneş'i ve ay'ı emri altına aldı. hepsi belirlenmiş bir süreye kadar akıp gider. işleri düzenleyip idare eder. âyetleri ayrı ayrı açıklar ki; böylece rabbinize mülâki olmaya (ölmeden evvel ruhunuzu allah’a ulaştırmaya) yakîn hasıl edersiniz.

    20/tâhâ-5: er rahmânu alâl arşistevâ.
    rahmân arşın üzerine istiva etti.

    25/furkân-59: ellezî halakas semâvâti vel arda ve mâ beynehumâ fî sitteti eyyâmin summestevâ alâl arşir rahmânu fes’el bihî habîrâ(habîren).
    gökleri ve arzı (yeryüzünü) ve ikisi arasındakileri altı günde yaratan o’dur. sonra rahmân arşa istiva etti. öyleyse onu, bundan haberdar olana (cebrail a.s’a) sor.

    32/secde-4: allâhullezî halakas semâvâti vel arda ve mâ beynehumâ fî sitteti eyyâmin summestevâ alel arş(arşi), mâ lekum min dûnihî min veliyyin ve lâ şefîi(şefîin), e fe lâ tetezekkerûn(tetezekkerûne).
    o allah ki; gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri altı günde halketti (yarattı). sonra arşa istiva etti (arşı sevva etti, dizayn etti, vechi arşta karar kıldı). sizin o’ndan başka dostunuz ve şefaatçiniz yoktur. hâlâ tezekkür etmez misiniz?

    57/hadîd-4: huvellezî halakas semâvâti vel ardafisitteti eyyâmin summestevâ alel arş(arşi), a’lemu mâ yelicu fîl ardı ve mâ yahrucu minhâ ve mâ yenzilu mines semâi ve mâ ya’rucu fîhâ, ve huve meakum eyne mâ kuntum, vallâhu bi mâ ta’melûne basîr(basîrun).
    gökleri ve yeri 6 günde yaratan o’dur. sonra arşın üzerine istiva etti. arza gireni ve ondan çıkanı ve semadan ineni ve orada uruç edeni (yükseleni) bilir. ve siz nerede iseniz o, sizinle beraberdir. ve allah, sizin yaptıklarınızı en iyi görendir.

    http://www.kuranmeali.org/arama/kuran_arama.aspx
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap