1 entry daha
  • yine kantorowicz'in "the kings, two bodies" kitabından öğreniyoruz ki, 15 ve 16. yüzyıllarda ingiliz ve fransız hükümdarların cenaze törenlerinde sergilenen heykelcikler, kralın çift bedenli olduğunun açık bir göstergesidir. örneğin 1291'de kral 3. alfonso'nun, 1327'de 2. edward'ın, 1422'de 6. charles'ın cenazelerinde kralı temsil etmek üzere heykelcikler kullanılmıştır. hatta 1547'de 1. françois öldükten sonraki törenler önce kralın cesedinin, akabinde de heykelinin huzurunda onbir gün sürmüş. bu heykeller kralın ebedi bedenini, cesedi ise insanî ölümlü bedenini sembolize ediyordu.
    aslında bu sadece 15 ve 16. yy ingilteresi ve fransasıyla sınırlı olmayıp örneğin romalılarda örnekleri sıkça görülen bir durumdu. daha 2 ve 3. yy roma imparatorlarının cenaze törenlerinde balmumum heykeller kullanılıyordu. bu törenlerde önce imparatorun bedeni ve birkaç gün sonra da heykeli yakılıyordu. bu çifte defin yoluyla biyolojik yokoluşun toplumsal bir hale bürünmesi sağlanıyordu.

    ilave okuma kaynakları:
    - carlo ginzburg, tahta gözler-mesafe üzerine dokuz düşünce, 2009, metis, 77-79.
    - ralph e. giesey, the royal funeral ceremony in renaissance france, 1960.
    - william henry st. john hope, on the funeral effigies of the kings and queens of england, with special reference to those in the abbey church of westminster, 1907.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap