23 entry daha
  • 80lerde etkisini gösteren gore furyasından günümüzün dev böcekli, yaratıklı, korku filmi kisvesi altındaki gişe filmlerine esin kaynağı olmuş, bunun yanında daha sonraki tarihlerde yapılan bazı kaliteli korku ve bilimkurgu filmlerinde de etkisini hissettiren john carpenter klasiği.

    film birçok açıdan değerlendirilebilir, ve değerlendirildiği her kategoride benzerleri arasından sıyrılarak kafaya güreşebilir.

    öncelikle bir korku filminde hiç alışık olmadığımız şekilde en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir senaryoya sahiptir. filmin genel konusunun içinde anlaşılamayan bazı noktalar çok ince sürprizlerle bezenmiş ve bu şekilde film defalarca izlenilebilecek, hatta defalarca izlenmedikçe bazı kareleri ve vurucu sahneleri tam olarak anlaşılamayacak bir hale gelmiştir.

    film, çekildiği yılın* teknolojisine, ve o yıllarda çekilmiş, şimdi klasik sınıfına sokulmuş, övüle övüle bitirilememiş namzet ve rakiplerinin*** görselliğine kıyasla müthiş ötesi bir zenginliğe sahiptir. filmde kullanılan efektlerin yeterliliği, patlama ve dönüşme* sahnelerindeki dozajı, her ne kadar uzaydan gelmiş organzimalara ve pek de akla hayale sığmayan bir biyolojik teze dayandırılmış olsa da filmi nispeten inandırıcı ve gerçekçi kılmaktadır.

    filmi ilgi çekici kılan bir diğer unsur da, genel konunun, ve haddiyle seyirci üzerinde sağlanan korku hissinin yanında, gayet ayarında verilen insan psikolojisi sorunsallarıdır. konu itibariyle, yaşamak adına, yıllardır tanıdığı ve medeniyetten uzak bir araştırma üssünde beraber yaşamak zorunda olduğu insanlara güvenmemek zorunda kalan, hatta birbirlerini öldürmeleri gereken bir grup insanın yaşadığı zihinsel çatışma, ancak 2. izleyişte dikkatinizi layık olduğu derecede çekmekte ve sizi hayran bırakmaktadır.

    bir diğer güzellik de, benzer korku filmlerinde hiç olmadık şekilde mantıkdışı olayların bu filmde yer almaması, filmin içinde gerçekleşen her olayın aklayatkın bir açıklaması olmasıdır. konunun ve senaryonun başarısının yanında, john carpenterın kullandığı çekim teknikleri ve filmin kurgusu sayesinde bazı hadiseler hasıraltı kalmakta ve film bu sayede güzelleşmektedir.

    ayrıca film özellikle ülkemiz çapında underground bir filmdir, birçok sinemasever filmi yakın tarih içinde izleme şansına nail olmuşlardır, bir kısım da henüz izleyememiştir.

    filmi sadece bir korku şaheseri olarak değerlendirmek ufak çaplı bir haksızlıktır. genel atmosferiyle, oyuncu kadrosunun kalitesi ve başarısıyla, filmin hakettiği sıfat, gerçek anlamda bir sinema şaheseri olmalıdır.
273 entry daha
hesabın var mı? giriş yap