9 entry daha
  • üstte de bahsedilmiş, başlık özünde "change management". ama türkçe "değişim yönetimi" haliyle, tam olarak karmaşık ve çok büyük değişimleri benimsemeyi de barındırıyor.

    bence bu önemli bir nokta, büyük yaşam olaylarına karşı değişimi benimsemek konusunda büyük sıkıntılar yaşadığımızı düşünüyorum: tayin olup küçük bir ile giden bir memur, evlilik, ne bileyim, yaşam kalitesini arttırabilecek (bazen de azaltabilecek) kritik kararlar verip hemen ardından değişime alışamamaktan gelen bir "hayatım zehir oldu, keşke düzenimi bozmasaydım" durumu. geçtiğimiz haftalarda linda brimm'in bu konuda bir yazısını okudum ve orada 7c dediği bir değişim yönetimi programıyla karşılaştım, açıkçası çok işe yarar olduğunu düşünüyorum. peki nasıl oluyor bu, elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.

    1. complexity (karmaşıklık): büyük bir değişim yaşayacağınız zaman bütün konuları dikkate almanız gerekiyor. her şeyi düşünmüş olarak değişime atılmalısınız.

    2. clarity (netlik): yukarıdaki bütün konuları anlamak ve önceliklendirmeniz gerekiyor. o konular hakkında net bir fikrinizin olması lazım, ileride "aa bu da vardı" gibi bir şeyle karşılaşmamak için bu kritik bir adım.

    3. confidence (güven): değişimin başarıyla gerçekleştirileceğine inanmak. aklınızda soru işaretleriyle büyük bir yaşam olayına girmemelisiniz.

    4. creativity (yaratıcılık): sorunlara inovatif çözümler bulmak, beyin fırtınası yapabilmek. hatta en baştaki maddeye dönersek, sorunlardan korkmamak, olabilecek her sorun için olabilecek en yaratıcı çözümü bulmaya çalışmak.

    5. commitment (kararlılık): değişimi hayata geçirmek için ilk adımları atmak. bence bizim milletçe en büyük sıkıntımız bu, tam olarak "başlayamıyor"uz. her şeyi ince ince düşünüp ilk adımı atamamak bazen benim kendimde de gördüğüm kötü bir alışkanlık ve bunu yapmayınca tam olarak hiçbir şey elde edilmiyor.

    6. consolidation (pekiştirme): yeni kimliğe adapte olmak için eskisini bırakmak. bu da bizim millette olan bir şey. asker emekli olunca hala bir askeri saygı, hala bir albay muamelesi görmek istiyor mesela. yeni kimliğe adapte olabilme, sıfır. yolda izde onu sivil gören gençlerin ona karşı "normal" davranışları da adamı çıldırtıyor, çünkü hala eski kimliğinde kalmış, nasıl olur da askeri bir saygı görmez??

    7. change (değişim): değişimin ve bunun sonuçlarının içinde yaşamak. değişimi kabullenmek.

    bütün bunları düzgün bir şekilde yapabilenlere de net bir şekilde "değişim ustası" deniyor zaten. değişim ustası olmak şu demek:

    -değişimleri normal bir şey olarak görüyorlar.
    -değişimlerin belirsiz ve duygusal özelliklerini anlayabiliyorlar, bizdeki gelenekselleşmiş haliyle "uzatıp" durmuyorlar.
    -yeni kimliklerini deneyimleyebiliyorlar.
    -aynı şekilde yeni düşünce tarzlarını da kolaylıkla anlayabilip uygulayabilyorlar, bilişsel esneklik de deniyor buna.
    -dışarıdan gelen kişi konumunu kullanarak içerideki sorunları çözebiliyorlar, yabancı bir göz olmanın avantajını kullanabiliyorlar bu şekilde.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap