7 entry daha
  • üç tip icra takibinden biridir.
    biraz daha geriden başlarsak bir sonuca bağlanmış bir davayla ilgili olarak mahkemece verilen hükmü gösteren resmi belgedir. bu belge ile açılan takibe ilamlı icra takibi denir.

    ilamlı icra takibinin konusu uygulamada çok yüksek oranda bir para alacağı olarak karşımıza çıksa da bir edimin ifasını da konu alabilir. (bir gayrimenkulün teslimi, tahliyesi ya da çocuğun anneye teslimi gibi)

    ilamlı icra takibine başvuru ilamın aslı veya kararı veren mahkemece onaylanmış sureti ile takip talebi düzenlenerek icra müdürlüğünde gerçekleşir. burada değinilmesi gereken iki önemli nokta var;

    - mahkeme ilamının icrası için bazı durumlarda kararın kesinleşmesi gerekir. örneğin boşanma davasından kaynaklı bir ilamın icrası için icra müdürlüğüne başvurduğunuzda, müdür sizden karara ilişkin kesinleşme şerhi isteyecektir. kesinleşme şerhi yine kararı veren mahkemece tarafın istemi üzerine verilir.

    - başvuru esnasında ilamın icrasına konu takip talebinin usulüne uygun düzenlenmiş olması gerekecektir. zira müdürler yönetmelikte belirtilen örnek takip talebi dışındaki talepleri reddedebilmektedir. fakat internette bu konuda bolca örnek mevcut.

    takip talebinin icra müdürlüğüne verilmesi neticesinde icra müdürlüğü'nce icra emri düzenlenir ve ilgili borçluya gönderilir. icra emrinin borçluya tebliği ile takibiniz kesinleşir.

    ilamlı icra takibini diğer takip yollarından ayıran en önemli unsurlardan biri de basit usulle itirazı mümkün olmamasıdır. esasında takibe itiraz mümkün değildir. fakat icra iflas kanunun 33. maddesi burada borçlunun haklarına halel gelmesini önleyici bir hüküm olup borçluya itfa, imhal ya da zamanaşımı sebebiyle dava açma hakkı tanımıştır. bu sebeplerden biriyle dava açıp kazanan davacı/borçlu ancak bu halde ilamlı icranın geri bırakılmasını sağlayabilir.

    ilamlı icra takibinde yetki sınırlaması yoktur. yani kararı veren mahkemenin bulunduğu yer, yahut borçlunun yerleşim yeri icra dairesi gibi bir yetki sınırı bulunmamaktadır. türkiye'nin herhangi bir yerindeki icra dairesine taleple ilamlı icra yoluna başvurulabilir.

    ilamlı icra takibini ilgilendiren bir başka konu da, şu sıralar bir çoğumuzun bir şekilde müdahil olduğu tüketici hakem heyeti kararlarının icrasıdır.
    hakem heyetince verilen kararın ekinde tarafları bağladığına ilişkin bir ibare bulunmaktadır. bu, verilen kararın ilam niteliği taşıdığı anlamına gelir. genelde hakem heyeti kararlarının muhattabı bankalar olduğundan ve bankalar karara konu ödemeyi mümkün olduğunca geç alacaklıya ödeme saiki taşıdığından kararı ilamsız icra takibine konu etmeniz halinde itiraz ile karşı karşıya kalmanız işten bile olmayacaktır. şu halde hakem heyetinden alınan kararların icrası için muhakkak ilamlı icra takibi yapılmalıdır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap