• tehlikeli entrylerdir.
    malumunuz sozlukte binlerce yazar var, bunlarin bilmem kac kati da duzenli okur var. sozlukle en alakasiz insanlar bile bilmedikleri bir kavram hakkinda bilgi almak icin sozluge basvuruyorlar. toplumsal bilinc olusturmak icin en uygun alanlardan birisi aslinda burasi, sosyal medyanin etkisi (bkz: gezi olayları) (bkz: arap baharı) son yillarda yuzlerce kez yazildi, hatirlatmaya gerek yok. sozluk ise "eleyerek alma" iddiasindan dolayi cok daha ciddiye alinan bir platform. disaridan bakildiginda burada her isteyen at kosturamaz algisi var cunku, dalga gecmek icin kullanilan stereotip bile entelektuel, bilgili eksici stereotipi. hal boyle olunca sozlugun etki alani inanilmaz genisliyor tabi, peki biz bunu ne icin kullaniyoruz? cinsiyetciligi yaymak icin.
    sol frameden turk kizlarini yeren basliklar asla dusmuyor, turk kizi boyle, yok soyle, yok 85 kilo, yok sivilceli, ay aman allahim tayt giyiyor kesin orospu. hatta kimi zaman daha da igrenclesiyoruz, tecavuzu bir saka malzemesine donusturuyoruz (bkz: bir kere sevişince sürekli sevişeceğini sanan adam)
    butun bunlari kaniksamisken bir de uzerine buna tepki gosteren yazarlara devamli kufur ediyoruz. feministligi bir hakaret olarak kullaniyoruz, escinselligi cinsel sapkinlik ilan ediyoruz, geleneksel turk erkegi stereotipine uymayan her erkegi gavat ilan ediyoruz. (bkz: feministlerin cinsel tercihlere saygi göstermemesi) biz asiri entelektuel eksi sozluk yazarlari 2016da sozlugu hergun ziyaret eden binlerce kisiye bu bilgileri sunarken bir yandan da ulkedeki tecavuz olaylarindan yakiniyoruz.
    hic bir tecavuz anlik bir sey degil elbet, bunu hepimiz yuzlerce kez yazdik cizdik. bir mentalitenin belki de kacinilmaz bir sonucu, o mentalite de karsindakini senden asagi bir konumda, seks objen olabilecek bir konumda gormek.
    cocuklara tecavuz ediyorlar cunku onlarin da gonlu varmis(!). gece yalniz kadinlara tecavuz ediyorlar cunku mini etek giymisler.
    tecavuz ediyorlar cunku karsilarindaki savunmasiz. esyalar, hayvanlar, yasli insanlar, cocuklar, yalniz kadinlar bir erkek grubu karsisinda fiziksel olarak savunmasiz. zaten patriarsik bir toplumda buyumus insanlar sozluge girdiklerinde bu ayrimci duzeni yeniden, yeniden ureten ve onaylayan entrylerle karsilasiyorlar. ornegin
    veya sozluge giren bir kadin burada da surekli saldiriya ugradigini (bkz: turk kizi'yla baslayan herhangi bir baslik) goruyor, tecavuz sakalarini okuyor, hala kendi bedeniyle ilgili topluma danismadan hic bir karar alamadigini goruyor. escinseller de ayni sekilde varliklarinin kabul edilmedigi, yonelimlerinin sapkinlik olarak goruldugu bir ortamla karsilasiyorlar. mesela
    bunlar onemsiz seyler gibi gelebilir fakat turkiye toplumunda genc kadinlar ve escinseller ciddi bir kimlik mucadelesindeler. varoluslarinin her safhasinda otekilestiriliyorlar maalesef. bedenleri, kimlikleri, davranislari uzerinden surekli dalga geciliyor, asagilaniyorlar. kadin cinayetleri, escinsel cinayetleri ve intiharlari tehlike sinirini coktan gecmis durumda. "dibine kadar" patriarkal bir toplumdayiz, bu insanlarin varolus cabasina neden bir engel de biz olalim?
    amacim ifade ozgurlugune karismak degil, tabi ki hic kimse otosansur uygulamak zorunda degil, ama surekli nefret soyleminde bulunmak zorunda da degil. belki yazdiklarinizin nerelere gidebilecegini dusunurseniz daha dikkatli olursunuz, umit ettigim tek sey bu.
    erkeklige erki karistirmayin, opuyorum.

    not: erkeklere karsi ayrimciliga neden karsi degilsiniz peki diyenler olacak. karsiyiz. erkeklere yapilan ayrimcilik cinsiyetlerinden dolayiysa tabii ki karsiyiz. karilari tarafindan sirf erkek olduklari icin kendi mallari olarak gorulup olduruluyorsa buna karsiyiz. erkek olduklari icin seks objesi olarak gorulup her yaptiklari harakette seksuel motifler araniyorsa buna da karsiyiz. erkek olduklari icin toplumda ikinci sinif insan muamelesi goruyorlarsa kesinlikle karsiyiz.
    "wealth shaming" diye yeni bir kavram dolasiyor internette. burjuvalara burjuva demenin wealth shaming oldugu, bu nedenle ayristirici oldugundan ve kullanilmamasi gerektiginden soz ediliyor. ama toplumda ayricalikli konumdalar burjuvalar degil mi? wealth shaming sizce hayatlarini en fazla ne kadar etkileyebilir? ıste bu da oyle bir seyler.

    edit: abartiyorsun diyenler icin (bkz: kızlara dair bilinmesi gereken gerçekler)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap