4 entry daha
  • başarılı bir film puanlama/arşivleme/yorumlama/listeleme sitesi. kullanıcı dostu bir arayüze sahip. tasarımda kullanılan renkler ve tonları da on numara, göz yormuyor..

    sadece ‘diary’ bölümü için bile üye olunabilir. bir filmi izlediğiniz tarihi giriyorsunuz, ay ay hangi tarihte hangi filmleri izlediğinizi listeliyor. bir filmi yeniden izlediyseniz, bunu belirtmeniz bile mümkün. yıl sonunda da tüm detaylar önünüze seriliyor ama bu özellik sadece pro/patron kullanıcılar için geçerli. diğer sitelerde de herhangi bir filmi puanladığınız tarih gösteriliyor ama bu şekilde düzgün bir arayüzle toplu veri sunabilen tek site ‘letterboxd’ sanırım.

    ‘imdb’ ve ‘rotten tomatoes’un zirvede olduğu düşünülürse; oylama ve eleştiri/yorum sayısı da azımsanmayacak ölçüde.. ‘the witch’ filminin ‘imdb’ oylama sayısı yaklaşık ‘28.000’, ‘rotten tomatoes’ ‘30.000’, ‘letterboxd’ ise ‘11.000’... diğer sitelerde durum şu; ‘criticker’ ‘392’, ‘rym’ ‘460’, ‘mubi’ ‘609’... eleştiri/yorum sayısı, ismini geçirdiğim tüm sitelerden daha fazla; ‘3.304’.. sosyal bir ağ olduğu için bu sayılar normal olabilir. yapılan eleştiri ve yorumlar kalitesiz de olabilir. ne olursa olsun site ‘yaşıyor’ ve bu tarz oluşumlar için bu çok önemli. o ağın içine dahil olmasanız bile bir filme puan verirken sitenin ‘terk edilmiş’ gibi hissettirmemesi güzel bir şey. .

    watchlist’ ve ‘lists’ bölümü daha fayda verecek şekilde (örneğin arama seçeneklerinin çeşitlendirilmesi) oluşturulabilirdi ama ‘görsel’ olarak ‘imdb’ ve muadil sitelerden daha iyi durumda. ayrıca, ‘watchlist’e eklediğiniz herhangi bir filme puan verdiğinizde ya da ‘ben bu filmi gördüm’ dediğinizde, listeden otomatik olarak düşüyor ve bu harika.. ‘imdb’de kendiniz çıkartmak zorundasınız çünkü ‘watchlist’i birçok kişi izlediği filmleri arşivlemek için kullanıyor. ben gibi amaca yönelik kullananlar, o listeyi ‘letterboxd’ye geçirebilir..

    tags’ ve oluşturulan listelerde filmlere ‘not ekleme’ bölümleri gayet işlevsel..

    activity’de ise takip ettiğiniz kullanıcıların filmlere verdikleri puanları, yaptıkları eleştirileri ve paylaştıkları listeleri görebilirsiniz. yeni keşifler için güzel bir alan..

    izlediğiniz filmlerin afişlerinin ‘soluklaşması’ enfes bir özellik. takip ettiğiniz yönetmenlerin sayfasına girdiğinizde, o yönetmenin hangi filmlerini izlemediğinizi net şekilde görebiliyorsunuz. bu özellik kendi oluşturduğunuz ‘izlenmesi gereken filmler’ vb. listelerde de fayda getiriyor. örneğin; ‘69. cannes film festivali’nin yarışma filmlerini listelediniz.. siz filmleri izledikçe afişler soluklaşacak ve izlemediklerinizi belirgin şekilde görebileceksiniz. başkalarının hazırladığı listelere girdiğinizde de ‘fade watched films’e tıklayarak bu özellikten yararlanabilirsiniz. (soluklaşma özelliği ‘icheckmovies’de de var ama hem görsel olarak tatminden uzak, hem de site çok ağır ve genel olarak server hatası veriyor)

    sitede kaliteli bazı sinema site ve blog yazarlarının da hesabı var. ‘indiewire’ yazarı ‘david ehrlich’ en aktif kullanıcılardan biri örneğin.. ‘reddit’te ‘letterboxd’deki eleştirilerin genel olarak havacıva olduğu söylenmiş ama belli başlı hesaplar takip edilirse, sağlam eleştiri ve yorumlara ulaşılabilir..

    aktif olarak ‘imdb’, ‘criticker’, ‘mubi’, ‘rateyourmusic’, ‘icheckmovies’ ve ‘trakt’ kullanan biriyim. her sitenin kendine has güzel özellikleri var. tüm güzellikleri bir araya toplayabilmiş bir site ise henüz yok. üye olduğum siteler dışında, ‘alternativeto.net’ sağolsun, pek bilinmeyen birçok siteyi de test ettim. benim için hala ‘criticker’ ve ‘imdb’ başı çekiyor ama letterboxd'nin bu iki siteden aşağı kalır yanı yok. işin ‘sosyal ağ’ kısmına da takılmamak lazım. ben bu tip siteleri hiçbir zaman ‘sosyal etkileşim kursun’ diye kullanmadım. ‘arşivcilik’ kafasıyla büyümüş biriyseniz, bu ve buna benzer siteleri daima en fazla fayda göreceğiniz şekilde kullanırsınız.

    import’ seçeneği ne yazık ki sadece pro/patron üyeler için geçerli. yıllık 19 ya da 49 dolar vermeyecekseniz, izlediğiniz tüm filmleri en baştan tek tek puanlamak zorundasınız.

    recommendations’ bölümü de yok ve bazı kullanıcılar için bu büyük bir eksiklik olarak görülebilir..
232 entry daha
hesabın var mı? giriş yap