73 entry daha
  • çogu elestiriyi haketmeyen film

    --- spoiler ---
    3 kural yanlis mı anlasilmis?
    kitapta belirtirim ki basrolde ne bir polis ne bir robot vardi, kitaptaki basrol 3 kuraldaydi. o kadar açilmis ve o kadar açiklanmis bir 3 kuraldi ki bu, okuyucu okuyucu 3 kurala hayran kalıyordu. ama simdi karsimizda bir film var. ve basrolde 3 kuraldan ziyade bir will smith'imiz ve repçi esprileri var. peki 3 kural nerede?
    3 kuralin filmin basinda mantigini kullanan robottan, insanlarin bütün asagilama ve fiziksel darbelerine karsin sesini çikarmayan robotlarda oldugu kesin.
    peki evrim den sonra asimovun 3 kurali ne olmus? evrim saçmalığı neden bu kadar yanlış vurgulanmış?
    evrim ile karl marx in ögretisi bana inanilmaz paralel geldi. filmde robotlarin dünyanin yönetimini devralmasi durumunda kuracaklari rejimin direk komunizm olacagini tekrar farkettim. zaten marx da bunu söylüyor, hatta o da buna evrim diyor. ona göre tipki burjuvazinin yönetimi feodaliteden devralmasi gibi komunizm'in yönetimi burjuvazi'den devralması söz konusu, haralde biraz tanıdık. tabi ki karşımızda bir amerikan filmi var, amerika, kapitalizm'in dünyadaki şubesi. bu filmden marx'in fikirlerine destek olup da robotların rejimine evet demesini beklememiz anlamsız olur. ayrıca filmimizin amerikan filmi olduğu gerçeğini bir kenara bırakalım, yine izleyiciyi tatmin etmek uğruna robotlara hayır dememiz gerekmez mi. robotlara onların haksız olduğunu söylememiz, ve özgür iradeye sahip olduğumuzu söylememiz... ama filmde bir konuşma geçti ki viki ile sonny arasında, robotların tekliflerinin haklılığını vurguluyordu, işte o an filme epey bir hayran kaldım.

    viki-tartışmasız haklı oldußumu görmüyor musun.
    sonny-evet haklısın, ama böyle olmaması gerekir.

    yani zaten kabul etmişiz ailecek robotların haklı olduğunu. robotlar insanlara asla vahşet uygulamadı, robotlar sadece devrim için uğraştılar ve hedefleri yönetimi ele geçirip insanların birbirleriyle savaşmayacakları ve kardeşçe yaşayacakları bir düzen kurmaktı. onlara karşı gelmeyen kimseye saldırmadıkları gibi onlara saldiranları da öldürmemek için her türlü alternatifi denediler. (en ölümcül tehtid olan will smith dışında, ama will smith olayında robotların kaza geçiriyorsunuz deyip saldırması bir mantıksızlıktı.) yönetimde harika bir yere geleceklerdi, ve dünya daha güzel bir yer olacaktı.peki biz ne dedik, hayır dedik. elimizin tersiyle itip, hayır özgür irade dedik. dünyayı atom bombalarıyla patlatıp irak'taki çocukları aç bırakacaksak bile hayır dedik. işte bu tartışma filmde harika yansıtılmış. çok kısa bir aralıkta, çok kısa diyaloglarla, ama robotların teklifinin gayet tutarlı ve yerinde olduğunu aktaracak kadar.
    peki neden psikoloğumuz tartışma yapmadı, direk ilaç kullandı?
    bir ütopya'nın imkansız oldußu kanıtlanabilir mi sizce?
    bence hayır. teoride kapitalizm kadar komünizm de gerçekçidir, ve komünizm'in de yaşamaya şansı vardır. ancak denendikten sonra birininden biri diğerine göre üstünlük sağlayabilir. (kim bilir robotlar belki de rejimi ele geçirdikten 2 yıl sonra insanlara geri verecekti, ya da insanlar bir yerden sonra savaşa ve kavgaya ihtiyaç duymayacaktı.) bu durumda değil hiçbir hollywood filminde, hiçbir kitapta ya da belgeselde görmediğimiz bir şekilde filmde 5 dakikada psikolog kardeşimiz konuşmayla viki'yi yenecek miydi, komik olmayalım.
    peki ikinci rönesansla benzerlik yok mu?
    ikinci rönesansla i robot'un başrol oyuncuları farklı oldußu gibi, amaç ve işleyişleri de çok farklı. hatta konuları da farklı. sr ezilmekten dert yanan robotların isyanını anlatıyor, sr de evrimin amacı robotların mutluluğu. ama irobot'ta isyan söz konusu değil, söz konusu olan çok farklı bir biçimde darbe. ha ikisinde de robotlar var o ayrı.
    sonuç olarak imho, filmdeki mantık örgüsü kusursuz, ayrıca 3 kural ve evrim çok iyi yansıtılmış. ayrıca türünün ilk filmi denecek kadar olmasa da gayet özgün. yalnız kitapla tarz olarak bariz farklar var. ama unutmamalıyız ki başroller değişmiş
    --- spoiler ---

    ayrıyetten kocaman bir imho
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap