1 entry daha
  • mezuniyet cübbesi değil, akademik kıyafettir.

    akademik üniforma da diyebiliriz bir nevi tabi. günümüzde mezuniyetlerde, öğrencilerin bunu giymeye hak kazandıkları varsayılarak giymeleri gelenek olmuştur. aslında bunu hak kazanmak için doktora yapmış olmak lazımdır günümüzde, öyle bakınca asıl anlamını da yitiyor tabi.

    çalıştıkları üniversitelerdeki mezuniyet törenlerine katılan öğretim görevlileri doktoralarını aldıkları cübbelerini giyerler, bu gelenektir. bu geleneği bilmeyen ya da önemsemeyen akademisyenler de mevcuttur tabi.

    lisede giymiştim mezun olurken. üniversite mezuniyetine katılmadım bile, diplomamı öğrenci işlerinden tören çıkışında aldım. balo ile mezuniyet farklı şeyler. balolarda yani promda cübbe giyilmez. masraf olan da balodur. birbirine karıştırmamak lazım. kadıköy anadolu'da da boğaziçi'nde de mezuniyet ücretsizdi. cübbe boğaziçi'nde 80tl-50tl=30tl şeklinde bir depozitodan kesinti ile kiralanıyordu. kal'da da keza öyleydi; ancak eminönü'de 30tl'ye satıyorlar kep, cübbe. boğaziçi'nde genelde insanlar satın alıp sonra arkadaşlarına veriyor, öyle öyle gidiyor artık. kira bedeliyle eminönü'de satın alınabiliyor çünkü. ben de üç tane cübbe vardı bir ara, her mezun olan bırakmıştı. yani sözün özü 30 tl de büyük masraf değil, üniversitede bedava bulunuyordu dediğim şekilde. kal'da ise zaten 30 tl veremeyen birine cübbe bulunur (bkz: devrecilik).

    bu kadar büyütmeyin her olayı. cübbe giymek insanların yüzlerini güldürüyorsa giysinler.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap