22 entry daha
  • elimden birak-a-madan sabahin besinde bitirene kadar manyak gibi okudugum kitap. filme, kitaba aglamam tarzi bir insan degilim ama bu sekilde caresizlikten daha once hic aglamamistim. okumadan once fragmani izlemek de faydali oldu, karakter secimleri, ozellikle will cok cok iyi olmus.

    --- spoiler ---

    kitabin ozetini okudugumda, durust olmak gerekirse sapasaglam bir kizin vucudunun buyuk bolumu felcli bir adama asik olmasi inanilmaz imkansiz geldi. sefkattir, ask olamaz diye kendimle inatlasarak basladim okumaya.

    sonra sanirim okurken ben de will'e asik oldum, baska aciklamasi yok cunku sonda hissettigim o caresizligin. bekledim ki lou coksun dizlerinin uzerine yalvarsin, aglasin, cirpinsin. ben olsam yapardim, aglar sizlar ise yaramazsa adami bi yerlere baglar, mauritius'e iki kisilik tek gidis ucak bileti alir, asla ama asla isvicre'deki o lanet klinige gitmesine izin vermezdim.

    reddit'te kitap yorumlarini okudugumda bircok kisi will'in asiri bencil biri oldugunu dusunmus, hatta kitabin adinin bile will'in kendini clark'in onune koydugu icin 'me before you' oldugunu zannetmis. will'in yaptigi seyi ben de cok sorguladim, kitabin amaci o zaten ama emin oldugum bir sey varsa, o da kitabin adinin o sekilde olmasinin tek sebebi, will'in clark'in hayatinda yarattigi etki, onun resmen ufkunu acmasi. adam aldi kucuk kasaba kizini klasik muzik konserlerine goturdu, klasikleri okuttu, ustune her gun gazete, dergi okumaya, olaylari tartisip fikir yurutmeye zorladi. will sayesinde clark universiteye basvurdu, hayatin nasil olabileceginin farkina varip hayal kurmaya basladi. bence bi insana yapilabilecek en buyuk iyilik budur. ikinci kitabin adinin me after you gibi bir sey olmasini da mi gormuyorlar acaba. bi de bu insanlarin anadili ingilizce. dunya mal dolu harbiden.

    gelelim odadaki file, will ve kendini oldurme karari. will cektigi inanilmaz acilara ragmen sikayet eden biri degil, biz de olaylari hep clark'in gozunden gordugumuz icin, aslinda bilmiyoruz. sadece will'in ona anlattigi kadarini biliyoruz. ki o da isin fiziksel yonu degil, genelde bana yarin ne olacagini bilmiyorum, kazadan once oldugum insanla uzaktan yakindan alakam yok, bu sekilde yasayamam, bu yeterli degil seklinde isin psikolojik yonleri. ama benim cok cahil oldugum kismi -ki bence bircok insan da oyledir-, bu sekilde felcli insanlarin tek problemi hareket edememek degil, adam kan dolasimindan, idrar yollari iltihabina kadar her sey icin surekli ilac kullanmak zorunda, en ufak bi bakteri bir seyde hastanelik olup gunlerce kendine gelemiyor. kas spazmlari, agrilari ve daha benim unuttugum bir suru sey. bu sekilde yasamak cidden yasamak degil. yani bu yeterli degil, sen yeterli degilsin dediginde adam hakli. bencil belki, ama sonuna kadar hakki var bencil olmaya. sadece daglara tirmanmak, kayak yapmak, parasutle atlamak, eskiden oldugu o muthis basarili, yakisikli adam olmak degil mesele, yasamak onun icin surekli bir aci cekme hali. asik oldugunda bitmiyor ki, sadece yenileri ekleniyor. clark'in sorumlulugu, o istese bile, o an istedigini dusunse bile onun da hayatini mahvetme ihtimali, ona hicbir zaman istedigi sekilde dokunup sevemeyecek olmasi..

    sonuc will has a point, ama ben yine de aglar sizlar yukarda dediklerimi yapardim. cunku neden ben bencilim, will kadar yuce bir insan degilim. ne kadar hakli olursa olsun, ne kadar hakki olursa olsun goze alamazdim sevdigim insani olume gondermeyi. clark'in bircok kere dedigi gibi ellerinin arasinda sicak, kanli canli sevdigin, nefesi yuzunde, dunyanin en guzel mavi gozleriyle sana bakiyor. ve on dk. sonra soguk bir cesede donusecek, gozlerini bir daha hic acmayacak. tum o sicaklik, sakalar, zeka, bilgi, sevgi, emek yok olacak.

    bu arada ben en cok will "inanmayacaksin ama benim de hayatimin en guzel alti ayiydi" dediginde agladim sanirim. bir adam dusunun, herhangi bir insan evladinin yasayabilecegi en sahane, en mukemmel hayati yasamis ve buna ragmen, felcli olarak sizinle gecirdigi son alti ayi en guzeliydi diyor. ask boyle bir sey.

    --- spoiler ---
225 entry daha
hesabın var mı? giriş yap