30 entry daha
  • tecrubelerimizi yazalim; vatana, millete, genc yavrulara faydamiz dokunsun:

    hayvan barinagindan henuz yedi haftalik olan, kendisine sonradan karpuz ismini verdigimiz golden retriever yavrumuza koyulan teshis. ben boyle yazdim, oldu bitti ama o teshis koyulana kadar (daha tedaviye gelmedim) neler cektik...

    barinaktan cikar cikmaz dogruca veterinere goturduk yavruyu. ishal var, akciger enfeksiyonu var, hafif de kasintili. testlerin sonucunda canine parvovirus teshisi koyuldu. veterinerimiz cok umutsuz, direkt "cok yasamaz" dedi. hadi dedik sansimizi deneyelim. bir hafta veterinerde siki gozetim halinde kalacak, akyuvar sayisini yukseltmeye calisacagiz. bagisiklik sistemi neredeyse yok sevgili karpuz'un.

    bir hafta sonunda oksuruk ve ishal gecti, atesi dustu. o istahsiz hayvan ac bir kurda donustu. veterinerimiz "eve goturebilirsiniz artik" demesiyle solugu karpuz'un bebek odasinda aldik. pamuklarda yatiriyor, gumus kasiklarla besliyoruz. (gencler sakin, burasi sembolik) neredeyse steril bir hayat suruyor minik karpuz. bir yandan kan yapici ilaclar, diger yandan bol sivi tuketimi (bagisiklik sistemini guclendirirken ishal olmasina katki saglayabilirsiniz. sut kesinlikle yasak. suya cok ilgi duymayan bir kopeginiz varsa, lezzeti tutturmak icin biraz sut tozu karistirabilirsiniz mamasina)

    bir haftayi gecirdik evde. biz karpuzumuz iyilesti, asi vakti geldi derken, veteriner cdv*teshisi koydu. ates tekrar yuksek, ishal yok, akciger enfeksiyonu neredeyse bitmis ancak hafif burun akintisi var.

    burasi onemli
    burasi onemli

    cdv nin uc asamasi var:
    1- virusun bulasmasindan sonraki 2-3 gun icinde ates ve ishal.
    2- bir haftalik sakin, normal bir periyottan sonra, 10-12. gunler tekrar bir ates yukselmesi ve bu sirada onemli sistemlerde ciddi enfeksiyonlar. sindirim sistemi ve solunum sistemi en kolay enfeksiyon kapanlar. tabi ki bunu da ishal ve burun akintisi (yogun ve sarimsi sumuk) ile goruyoruz.
    3- enfeksiyonun sinir sistemine sicramasi. burada kopeklerde tikler olusuyor, disleri gicirdatma, gozlerde kontrolsuz kirpisma, bacak titremesi gibi semptomlari var.

    eger ucuncu asamaya geldiyse kopeginiz genel kani 90% ne yazik ki kopeginizi kaybedeceksiniz. veterinerler hastaligin final yaptigi surekli dusunme hali, daireler cizme, yavas hareket etme donemine gelen kopegi uyutmaktan yanalar. bu onlar icin de en acisiz cozum. cunku henuz bu hastalik icin belirli bir tedavi yontemi yok.

    karpuz'un durumuna geri donelim; yine cok onemli bir nokta:

    karpuzumuza parvovirus teshisi koyuldugunda, meger cdv'nin birinci asamasini yasiyormus yavrucak. yanlis teshis ancak dogru tedavi gibi bir sansimiz oldu. parvovirus ve cdv genelde veterinerler tarafindan sik karistirilan iki hastalik. ancak bu onlarin sucu degil. bu iki hastaligi 100% birbirinden ayirmak icin omurilik sivisi alimi gibi cok tehlikeli ve bir o kadar da pahali bir yontem var. bu yuzden veterinerler test kit'leri kullaniyorlar. fakat bu kitler'in cpv2 * ve cdv karistirma orani yuksek. sansimiz o ki, en azindan bir hastalik olduguna dair pozitif bir isaret aldik.

    ucuncu hafta, yani karpuz zaten cdv'nin 2. asamasina ulastiginda tekrar yogun tedaviye basladik. ishali gecirdik, oksurugu bitirdik, burun akintisi bile gecti. ustelik istahi da yerine geldi. ancak bir gece ansizin o sesle uyandim. kucuk karpuz dislerini gicirdatiyor. o 2500 gramlik hayvan tum evi inletiyor yarisi henuz cikmamis disleriyle. artik son asamanin ilk belirtileri gorulmeye baslandi dedik umidimizi tam kesecekken; adile nasit kilikli veterinerimiz cok basit bir recete verdi:

    - bol uyku
    - bol mama
    - bol oyun

    bu donemde kopeginizi egitim icin zorlamayin. aman otursun, aman gelsin, aman sicmasin gibi endiselere dusmeyin. birakin yesin, icsin, sicsin, uyusun. enerjisi varken de oynayin birlikte. hastaligi bir atlatsin, yillarca vaktiniz olur egitim icin. bir de kiltilemeyin hayvanlari bir yere, kizmayin, vurmayin.

    simdi her sabah anti-body ignelerine devam ediyoruz. su anda 11 haftalik olan karpuz tum enfeksiyonlarindan arindi ancak bazi tikleri devam ediyor. yavruyu mutlu edip, moralini yuksek tutarak hayatta tutmaya calisiyoruz. iki hafta sonra istatistiklere gore 3. asamanin sonuna gelecegiz ve karpuz o gune kadar ya tamam ya devam diyecek.

    atladigim detay, merak ettiginiz seyler varsa sorun. karpuz'u da hatirlayin arada, iyilessin iste.

    28/06: karpuz'un sag arka bacagi tutmuyor. veteriner kesin tani koyamiyor. atesi 39.3 civarinda ve bu atesle kalsiyum eksikligi ve anemisi olan karpuz yeni bir hastaliga mi yakalaniyor; yoksa cdv'nin ilerlemis semptomlarini mi goruyoruz bilemiyoruz. anemi icin kan transfüzyonu yapildi. cdv icinse damar yolundan ilaclara devam ediyoruz.

    08/07: karpuz bey iyilesme sinyalleri veriyor. bacaklarindaki sorun gecti. atesi igneler yardimiyla 39 derecenin altinda tuttuk. simdilik sadece oksurugu kaldi. hastalik teshisi koyulduktan sonra bir ay gecti ve durumu oldukca iyi. buyuk olasilikla anemisi de olan yavrumuz, cigerlerindeki enfeksiyon yuzunden atesleniyor ve oksuruyor. genclik hastaliginin 4. evresi olan norolojik semptomlar tamamen gecti.

    temmuz sonu editi: karpuz bey tamamen iyilesti dostlar. darisi cdv'den ceken butun canlara.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap