26 entry daha
  • linux yüklü bilgisayar üzerine kurmak için biraz araştırdım, 1 - 2 kaynak buldum ama bulduklarımın hiçbirisi işe yaramadı; hepsi yanlış... iş başa düştü ve biraz uğraştıktan sonra sabit disk üzerine kurup, grub menüsüne de ekledim.

    (windows yüklü bir bilgisayarın sabit disk'inde ayrılacak yeni bir partition üzerine yüklemek için gerekli yönergeler zaten youtube'da fazlasıyla var. lakin bunlar doğru çalışıyor mu, çalışmıyor mu test edemedim. burada benim anlatacağım linux yüklü bilg. üzerine kurmak ile alakalı.)

    remix os kurmak için:
    1. önce gparted kullanarak boş bir alan ayırın. fazla büyük olmasına gerek yok, 8 - 12 gb yetecektir.
    2. yine gparted kullanarak bu alanı fat32 formatlayın. burası önemli: başka formatları (ext3, ext4, xfs, vs.) dene*me*dim --belki çalışacaktır-- ama kendi official sitesinde fat32 önerdiği için fat32 formatladım.
    3. format attıktan sonra bu partition'ı mount -t vfat /dev/sdxx /home/username/falanfilan ile herhangi bir boş klasöre bağlayın.
    4. remix os sitesinden indirdiğiniz iso dosyasını,
    4/a) önce sabit diskinizde başka bir boş klasör içine açın,
    4/b) sonra bu dosyaları partition'ı bağladığınız klasör içine kopyalayın. kopyalama işlemi bittikten sonra partition'ın bağlı olduğu klasördekileri değil, geçici olarak iso imajından çıkardığınız klasördeki dosyaları silebilirsiniz.

    aslında şu anda kurulum için gerekli tüm işlemleri yaptınız ama bunu grub menüsüne eklemeden hepsi boş. benim asıl zamanımı alan bölüm de burası oldu zaten... devam edelim.

    5. /etc/grub.d/40_custom dosyasını açın. dosyanın içine en son satırdan sonra aşağıdaki iki bloğu ekleyin.

    menuentry "remix os --guest" {
    set root=(hdx,y)
    linux /kernel root=/dev/sdxx androidboot.hardware=remix_x86 androidboot.selinux=permissive quiet src= data= data_in_mem=1
    initrd /initrd.img
    }

    menuentry "remix os --usersaved" {
    set root=(hdx,y)
    linux /kernel root=/dev/sdxx androidboot.hardware=remix_x86 androidboot.selinux=permissive quiet src= data= create_data_img=1
    initrd /initrd.img
    }

    not: aşağıdaki bölüm büyük harf ile yazılıyor
    src= data= data_in_mem=1
    src= data= create_data_img=1

    --- !!!disclaimer notice!!! --- start
    (a) burada "set root=(hdx,y)" bölümündeki x ve y'nin ne anlama geldiğini sanırım tahmin ediyorsunuz (eğer linux kullanıcısıysanız). x hard disk numarasını, y partition numarasını temsil ediyor. yani tek bir hardiskiniz var ise x = 0'dır. ikinci bir hardisk üzerine kuruyorsanız x = 1'dir. üzerinde windows kurulu tek bir hard disk üzerine kuruyorsanız, y = 1 windows mbr için, y = 2 windows için ayrılmıştır. sizin ayırdığınız partition y = 3 falan olmalı. bunu windows üzerinde diskpart ile veya linux'ta fdisk -l ile kontrol edin, aksi halde, mevcut verinizi uçurabilirsiniz.

    (b) root=/dev/sdxx buradaki xx, sabit diskin durumuna göre, sda3, sdb2 falan olabilir. anlatması zor biraz. fdisk -l ile ne olduğunu iyice kontrol edin, aksi halde, mevcut verinizi uçurabilirsiniz.

    (c) ben 32 bit sürümünü indirdiğim için androidboot.hardware=remix_x86 kullandım. 64 bit indirdiyseniz, bu bölüm büyük ihtimalle androidboot.hardware=remix_x86_64 olmalı.

    burada yazdıklarımı linukscular anlayacaktır ama yazdıklarımı anlamıyorsanız, bu işlemlerden vazgeçmek sizin yararınıza olacaktır.
    --- !!!disclaimer notice!!! --- end

    6. update-grub yapın.
    7. tamamdır.

    ilk başlangıçta --guest modu seçerseniz hızlıca açılır. --usersaved modu seçerseniz, sabit disk hızınıza göre 1 - 2 dk alabilir açılması.

    edit:
    5. adımda /etc/grub/40_custom dosyası aslında /etc/grub.d/40_custom olacaktı, düzeltildi.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap