350 entry daha
  • bir türkiye normalidir;

    1- tüik verilerine göre zaten nüfusun %80'i gibi büyük bir çoğunluğu 1300 tl maaş ile geçinmektedir bu nüfusun büyük kesiminin sadece boğaz tokluğuna talim ettiğini gösteriyor.

    2- bugün yandı bitti kül oldu dediğimiz haline acıdığımız pek çok avrupa ülkesi misal ispanyanın milli gelir 1,199 trilyon dolardır,örnek almamım sebebi bize benzemeleri çünkü bu gelir seviyesine %22 gibi dramatik derecede yüksek bir işsizlik ile ulaşmaktadırlar. genç işsizliği daha da yüksek. hafif kriz hali kapitalizmin fıtratında var yoksa diğerleri zengin olamıyor.

    3-türkiye ekonomisi zaten 2008 yılından beri büyümüyor,hatta sıralamada yerimiz düşmeye başladı bir ara onaltıncıydık şimdi onsekizinci sıradayız,biz hep tüketerek likitidenin bol olduğu zaman borçlanarak büyüdük üstüne yatırım yapılabilir seviye notunu alınca borçlanma kabiliyetimiz arttı. iki sene içinde 823 milyar usd'den 718 usd'ye indik.

    4-moddy's in not indirimi aslen makro anlamda ülkenin krizde olduğunun tescilidir. sadece ülke borçlanmasına değil ama şirketlerin borçlanması üzerine de olumsuz etkisi olacaktır,maaliyetler artacaktır. çünkü bankalar dağıtabilmek için dış kredi bulmakta zorlanacak veya daha yüksek maaliyet ile para bulmak zorunda kalcaktır.

    5- karar siyasidir ama ekonomide siyasi değil mi,neden mc donalds,coca cola apple amerikan şirketi, mesela bir ara telefonda tekel olan nokia yok oldu gitti sadece aptalıklarından mı? ericsson'u hatırlayan var mı? abd sadece ordusu ile emperyal güç değil asıl gücü ekonomiyi kullanma şekli onu emperyal yapmakta bu arada abiler neredeyse 18 trilyonluk bir ekonomi.

    6- bu anda dünya siyaseti kurucuları tarafından erdoğan sevilmeyen bir lider,kurtulmak istiyorlar,ilave olarak son dönem akp'nin yaptığı işlerin hiçbirinin ekonomik karşılığı yok ne köprülerin ne havaalanının , türkiye avrupa da kısılmış durumda,abd ile işler limoni,rusya ile ne olduğu hala tam belli değil. türkiyenin ekonomisinin ana ekseni bu ülkelerdir burada sorun oldu mu geri kalan maalesef bizi kurtarmıyor. ekonomistlerin sevdiği dille bizim hikayemiz eskidi yenisine ihtiyaç var.

    7- son olarak akp'nin övündüğü tüm köprü-havaalanı yatırımları 45 milyar dolar bayer monsanto'nun tohum bölümünü 66 milyar dolara satın aldı. biz kendimizi abartmayı seviyoruz bizim bu büyüklükte henüz bir özel teşebbüsümüz yok. bizim aktif olduğumuz yerler zaten abilerin artık faaliyet göstermediği kısımlar. löp et değil de ilikli kemik suyuna çorba, güldürmüyorda öldürmüyor da.

    8- zenginimiz bile avrupa ölçeğinde fakir olan bir ülkeyiz aslen krizde değiliz. gerçek yalın ve basit biz fakiriz. farkımız bu gerçeği kabul etmek yerine sokakta premium sınıf denilen arabaları gördükçe metrobüsün içindeki insanlar dahil kendini zengin sanmasında yatıyor. paramız yok, her yıl ülkeyi döndürmek için kabaca 30 milyar dolar ilave kaynak bulmamız gerekiyor.
1466 entry daha
hesabın var mı? giriş yap