608 entry daha
  • debedit: kafanızı kuma görerek gerçeklerden kaçamazsınız. hala beni ikna etmek için mesaj atanlar var, atmayın gereksiz çünkü mevzu benim ikna olmam değil... yazdıklarımı ortalamanın üzerinde eğitimi olan, dünyanın pek çok yerine gitme imkanı/fırsatı olmuş birisinin gözlemleri olarak niteleyin lütfen; ekonomi ders kitaplarına girmiş, purchasing power parity vs üzerine yazılmış akademik bir makale olarak değil!

    bence çoktandır var olan kriz. farklı bir bakış açısıyla anlatayım:

    ben yurt dışında yaşıyorum ve iş ve gezi amaçlı pek çok farklı ülkeye gidiyorum. bunlar arasında gelişmiş olan abd, isviçre gibi ülkeler olduğu gibi az gelişmiş hindistan, tanzanya, kenya, tayland gibi ülkeler de var.

    ben henüz türkiye'den daha ucuz ülke görmedim desem yeridir. şöyleki lüks ve marka tüketimi konusunda tabii ki gümrük ve diğer vergiler nedeniyle türkiye'de fiyatlar yüksek. mesela araba fiyatları türkiye'de pahalı ya da armani, dkny, gucci vs lüks markalar, iphone türkiye'de pahalı.

    öte yandan benim bahsettiğim düşük ve orta gelirlinin tüketimine yönelik temel gıda maddeleri, ulaşım, giyim türkiye'de çok ucuz. işin kötü tarafı ise türk halkına göre halen pahalı. mesela hindistan ya da kenya'da vasat bir yemek 10$ iken (30 tl) türkiye'de daha ucuz ama insanlara pahalı geliyor. ucuz diye ballandırılarak anlatılan tayland'da sıradan sayılabilecek barlarda bira 7-8$ ama bu türkiye'ye göre yüksek. bu yüzdendir ki türkiye'ye gelen çoğunluğu arap turistler koca koca bavulları doldurup giderken bizim halkımız zor şartlarda geçinmeye çalışıyor.

    bence kriz budur, senin ülken dünya'nın geri kalanına göre ucuzken senin halkın hayat pahalılığından bahsediyorsa mevzu kapanmıştır.

    gelen mesajlar üzerine edit: tamam dünyanın her yerinde ben kazıklandım. brezilya ekonomisi süper, doğu avrupada insanların refah seviyesi çok yüksek (hatta garsonlar bile çok iyi maaş alıyor), türkiyede kriz yok ve alım gücü çok yüksek. benim yazdıklarım hep ülkemizi çekemeyen dış mihrakların suçu ve benim yanılgım. mutlu oldunuz mu :)
1208 entry daha
hesabın var mı? giriş yap